Δυσμηνόρροια

Δυσμηνόρροια

 

Η δυσμηνόρροια αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα χρόνιου πυελικού άλγους ποικίλης αιτιολογίας. Είναι συχνή πάθηση η οποία εκδηλώνεται με έντονο άλγος στο υπογάστριο, πριν κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο της γυναίκας.
Ο πόνος διαρκεί από ώρες μέχρι και ημέρες, είναι δυνατός, κωλικοειδής και εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς με αντανάκλαση προς την πλάτη και τους μηρούς.
Ο πυελικός αυτός πόνος, σε ποσοστό 50% έχει και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος χαμηλά στην οσφυϊκή χώρα, εμετό ή ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο, εξάντληση που αναγκάζει τη γυναίκα να μείνει μακριά από τις καθημερινές της δραστηριότητες. Αναφέρονται επίσης μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και λιποθυμικές καταστάσεις.
Από την άποψη της Κινέζικης Ιατρικής μια ασθένεια μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές αιτίες, είτε υπερβολή είτε ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ Yin και Yang. Υπεύθυνοι για την φυσιολογία της περιόδου είναι οι μεσημβρινοί του Ήπατος, Ren Mai, Du Mai.
Η κίνηση του αίματος κατά την περίοδο ελέγχεται από την ενέργεια Qi του Ήπατος. Το μπλοκάρισμα της ενέργειας αυτής προκαλεί τις επώδυνες περιόδους. Στην Κινεζική Ιατρική εκτός από τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος που χρησιμοποιούμε, εξετάζονται επιπλέον η γλωσσά ( η χροιά της ) και ο σφυγμός. δευτεροβάθμια.
Κλινικά, η δυσμηνόρροια που εμφανίζεται πριν η κατά την περίοδο πιο συχνά ανήκει στον υπερβολικό τύπο ενώ όταν εμφανίζεται μετά ανήκει περισσότερο στον ανεπαρκή τύπο.
Στην περίπτωση της υπερβολής, μπορεί η δυσμηνόρροια να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως κλιματολογικές εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα υπερβολική έκθεση στο κρύο και την υγρασία κατά την εφηβική ηλικία προκαλεί εισβολή του κρύου στη μήτρα, σύσπαση, στασιμότητα του αίματος και αυτό εκδηλώνεται κλινικά σαν δυσμηνόρροια.
Κατά την διάρκεια της εφηβείας το σώμα είναι ευάλωτο επειδή δέχεται βαθύτερες αλλαγές και είναι πολύ σύνηθες να προσβάλλεται από παθογόνους παράγοντες. Έτσι το 70% των εφήβων αναφέρει δυσμηνόρροια, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στην επίδοση τους στην εργασία και στο σχολείο.
Επίσης οι γυναίκες είναι ευάλωτες στο κρύο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την περίοδο όταν η μήτρα και η ενέργεια του αίματος είναι ακόμη σε σχετικά αδύναμη κατάσταση.
Τότε το διάστημα μεταξύ του δέρματος και των μυών είναι ευρέως ανοικτό και εύκολα προσβάλλεται από τον αέρα και το κρύο Τις ημέρες αυτές οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν ιδιαιτέρες προφυλάξεις ώστε να μην εκτίθενται στο ψύχος και την υγρασία.
Γενικά πρέπει να μειωθούν οι αθλητικές δραστηριότητες και η γυμναστική σε υγρό και κρύο καιρό. Η υγρασία μπορεί να διαπεράσει στη γενετική περιοχή, να προκαλέσει το σύνδρομο «κρύο-υγρασία» στον κόλπο και αργότερα τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδρομητρίτιδα κλπ.
Επίσης δυσμηνόρροια από υπερβολή μπορεί να προκληθεί από μη σωστή διατροφή και ανώμαλες (μη ισορροπημένες) δίαιτες. Η κατανάλωση πολλών κρύων τροφών και υγρών προκαλεί επιβράδυνση της ροής του αίματος και της ενέργειας της μήτρας, στη συνέχεια λίμναση του αίματος και εκδήλωση του πόνου.
Για την δυσμηνόρροια ευθύνονται και ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές όπως υπερβολικός θυμός, απογοήτευση, δυσαρέσκεια.
Τα οικογενειακά, οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα προκαλούν ψυχολογική καταπόνηση και ευθύνονται για την παρεμπόδιση της ενέργειας και του αίματος στο επίπεδο της μήτρας και η τελική εμφάνιση της στασιμότητας αυτής είναι ο έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος πυελικός πόνος, διάταση της κοιλιάς και η κατάπτωση των δυνάμεων.
Όπως προαναφέρθηκε εκτός από την υπερβολή υπάρχει και ο αιτιολογικός μηχανισμός της ανεπάρκειας αίματος και ενέργειας.
Ένα συχνό παράδειγμα για δυσμηνόρροια από ανεπάρκεια είναι η post partum (μετά τοκετού) αιμορραγία επειδή υπάρχει εξάντληση της ενέργειας. Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις ανάρρωσης από μακροχρόνιες σοβαρές ασθένειες, όπου έχουμε και εκεί ανεπάρκεια αίματος και ενέργειας παρατηρούμε δυσμηνόρροια.
Τότε η μήτρα βρίσκεται σε κατάσταση « υποσιτισμού » δηλαδή χωρίς να αναπληρώνει την ενέργεια που έχει αναλώσει.. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ρυθμιστεί η παραγωγή αίματος και ενέργειας. Τα όργανα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτό είναι το Ήπαρ – συντηρεί τον όγκο του αίματος, η Σπλήνα διαδίδει το αίμα και ο Νεφρός που το παράγει.
Μεταξύ αυτών των οργάνων η Σπλήνα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Αντιστοιχεί στη γη και την υγρασία και αυτή είναι η πηγή όλων των μετασχηματισμών του σώματος. Στο βελονισμό υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο μεσημβρινό της Σπλήνας που πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται στην ανεπάρκεια αίματος όπως το Xue Hai που σε μετάφραση σημαίνει « θάλασσα του αίματος ».
Στην περίπτωση της ανεπάρκειας πρέπει να θερμαίνεται το κατάλληλο σημείο για να ενεργοποιηθεί η παραγωγή αίματος και η ενέργεια των νεφρών με τη μέθοδο της μοξαθεραπείας ( moxibustion).
Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη δυσμηνόρροια από ανεπάρκεια είναι η σωματική υπερκόπωση, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα και η έναρξη της σε μικρή ηλικία, οι επαναλαμβανόμενες εγκυμοσύνες , οι οποίες ακολουθούν σε μικρό χρονικό διάστημα η μια μετά από την άλλη.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν μείωση και εξάντληση της ενέργειας των νεφρών, ανεπάρκεια του Qi και του αίματος και η συνέπειες τους είναι οι επώδυνες εμμηνορρυσίες.
Η Δυτική και η Κινέζικη Ιατρική συμφωνούν στον τρόπο παραγωγής αίματος στον οργανισμό , αλλά διαφέρουν στον τρόπο αντιμετώπισης.
Για παράδειγμα στην δυσμηνόρροια από υπερβολή πρέπει να ενθαρρύνουμε την κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας επειδή υπάρχει στασιμότητα και όπως εξηγήσαμε όπου έχουμε στασιμότητα υπάρχει πόνος.
Στην θεραπεία της μορφής αυτής ψάχνουμε την αιτία. Εάν είναι η μη σωστή διατροφή ρυθμίζουμε και το πεπτικό σύστημα, εάν συνυπάρχουν ψυχολογικής-συναισθηματικής προέλευσης προβλήματα πρέπει οπωσδήποτε να «ξυπνήσουμε» το Shen, με αλλά λόγια να εναρμονίσουμε τον νου με το πνεύμα.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί όπως το είχε πει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης.
Στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας από ανεπάρκεια, , η οποία οφείλεται σε έλλειψη αίματος η ασθενής έχει ναυτίες και τάση για εμετό, η περίοδος είναι μικρότερη σε διάρκεια και ποσότητα ,ο πόνος ανακουφίζεται με την πίεση κτλ.
Το αντίθετο συναντάμε στης επώδυνες εμμηνορρυσίες από περίσσεια της βλαβερής ενέργειας, δηλαδή –διάταση της κοιλιάς, μετεωρισμός, διάταση των μαστών, ο πόνος ανακουφίζεται με τη ζέστη κτλ.
Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να ξεχωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε κάθε τύπο δυσμηνόρροιας πριν την αντιμετώπιση της είτε με βελονισμό, είτε με βότανα, είτε με μοξαθεραπεία. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε θεραπεία της πάθησης αυτής στοχεύει αρχικά στην ψυχοθεραπεία με συζήτηση ανάμεσα στον ιατρό και την ασθενή.

Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.

Διάγνωση με σφυγμό

Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.

Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.

Διάγνωση γλώσσας

Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.