Αισθητικός βελονισμός

Τι είναι ο Aισθητικός βελονισμός

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Η πρακτική και η τεχνική του βελονισμού στην αισθητική προσώπου και σώματος έχει μακριά και πλούσια ιστορία.
Ακόμη από την περίοδο της δυναστείας Zhan (1121-770 π.Χ.) οι ιατροί ανέπτυσσαν ειδικές θεραπείες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του δέρματος. Αυτές οι θεραπείες περιείχαν επίσης και διαιτητικούς κανόνες όχι μόνο για συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά και για πρόληψη των σημαδιών της γήρανσης.
Τα γνωστά ¨Κλασικά Κείμενα των Βουνών και των Θαλασσών¨ ( Shan Hai Jing ), συγγραφόμενα κατά την περίοδο (770-221 π.Χ.), περιέχουν πάνω από 150 φόρμουλες βοτανοθεραπείας, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν την ομορφιά και την νεότητα του προσώπου.

Το πιο διάσημο και σημαντικό έργο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, τα ¨Κλασικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα¨ ( Huan Di Nei Jing ) φέρει τις φιλοσοφικές βάσεις όλων των συμπληρωματικών στοιχείων όσον αφορά τον βελονισμό.

Δυναστείες

Αργότερα, κατά την περίοδο των δυναστειών Shu (221-256 μ.Χ. ) και Jin (265-420 μ.Χ.) προσθέτονται αρκετές τεχνικές βελονισμού, οι οποίες απευθύνονται συγκεκριμένα στην ομορφιά και την λάμψη του προσώπου. Στην εποχή εκείνη ένας μεγάλος ιατρός ταοιστής, ο Ge Hong αναπτύσσει περίπου τριάντα καινούργιες, μοναδικές φόρμουλες , οι οποίες περιέχουν και φυτικές μάσκες προσώπου.
Κατά την περίοδο της δυναστείας Tang (616-907 μ.Χ.), η οποία θεωρείται η περίοδος της Κινεζικής Αναγέννησης ( Chinese Renaissance), ένας από τους πιο διάσημους ιατρούς, ο Sun Si Mao, συγγράφει δυο μεγάλα έργα ¨1000 χρυσές συνταγές ¨ και ¨Συμπληρώματα των 1000 χρυσών συνταγών¨. Στα κείμενα αυτά ο Sun Si Mao αναπτύσσει και περιγράφει συνταγές βοτανοθεραπείας, τεχνικές βελονισμού και διαιτητικές συμβουλές, οι οποίες έχουν σκοπό την φροντίδα και την ομορφιά του προσώπου και την μακροζωία.
Έτσι στις δυναστείες που ακλουθούν ( δυναστεία Song 960-1280 μ.Χ., δυναστεία Ming 1368—1644 μ.Χ.) οι τεχνικές βελονισμού γνωρίζουν μεγάλη πρόοδο και ανάπτυξη στον τομέα της αισθητικής προσώπου.

Li Shi Zhen

Στα συγγράμματα του Li Shi Zhen βρίσκουμε και συγκεκριμένες ενδείξεις για την φροντίδα και την θεραπεία των ματιών, της μύτης, των χειλιών, των δοντιών και των μαλλιών, όπως επίσης για τις ρυτίδες και το χρώμα του δέρματος.

Για αιώνες, οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι η ομορφιά ακτινοβολεί από το εσωτερικό προς τα έξω. Εάν το εσωτερικό σώμα τρέφεται και η ενέργεια και το αίμα ρέουν ομαλά, το εξωτερικό σώμα θα αποκαλύψει αυτήν την ακτινοβολία.

Ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος φροντίδας προσώπου, στην οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα η γνώση και η εμπειρία του θεραπευτή. Και εδώ όπως σε διάφορες σωματικές παθήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε διαταραχή στη σχέση YIN-YANG ή|και μπλοκάρισμα της ενέργειας Qi, ευθύνεται για διάφορα δερματικά και μη προβλήματα προσώπου με το Wei Qi ή αμυντικό Qi να έχει σημαντικό ρόλο στη προστασία του δέρματος.
Είναι γνωστή η άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής όσον αφορά τη σχέση των οργάνων του σώματος μας με την λειτουργία και την ενέργεια τους. Η Κινέζικη Ιατρική δεν προσεγγίζει τα διάφορα όργανα ως ξεχωριστά τμήματα του σώματος μας, απομονωμένα το ένα από το άλλο, αλλά ως ένα σφαιρικό σύστημα, το οποίο διασπείρει την ενέργεια Qi στο σώμα μας με την βοήθεια των μεσημβρινών. Από αυτή την οπτική μπορούμε να καταλάβουμε τι σχέση έχει το κάθε όργανο με τις αλλαγές που γίνονται στο πρόσωπο μας συγκεκριμένα.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η Καρδιά, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ένα όργανο, το οποίο ελέγχει το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία ( άποψη της Δυτικής Ιατρικής), αλλά επίσης είναι ο Κύριος του Πνεύματος. Για το λόγο αυτό οι Κινέζοι την ονομάζουν ¨Αυτοκράτορας¨ και του απονέμουν τον έλεγχο των συναισθημάτων. Έτσι, το άγχος και το stress αποδυναμώνουν την Καρδία και οδηγούν στην εμφάνιση ενός οιδηματώδους προσώπου, με πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους.
Με τον τρόπο αυτό η διαταραχή στην ενέργεια του κάθε οργάνου συμβάλλει σε διάφορες εξωτερικές αλλαγές στο πρόσωπο π.χ. ρυτίδες, καφέ κηλίδες, χλωμό χρώμα κ.τ.λ.

Τα κινεζικά βότανα είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος του του πρωτοκόλλου αναζωογόνησης. Οι βοτανικές συνθέσεις – φόρμουλες δημιουργούνται εξατομικευμένα και τα βότανα που τις αποτελούν επιλέγονται βασισμένα στη προσωπική διάγνωσή. Πάλι, η αρχή είναι ότι εάν το σώμα είναι σε ισορροπία και τα συστήματα οργάνων λειτουργούν κατάλληλα, τα αρνητικά σημάδια της γήρανσης μειώνονται ή αποβάλλονται. Τα κινεζικά βότανα βοηθούν στο να αποκαταστήσουν την ισορροπία σε καθημερινή βάση. Βοηθούν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων του βελονισμού μεταξύ των συνεδριών. Επίσης, αρκετές φορές έντονα συμπτώματα – για παράδειγμα τα ζεστά κύματα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η απώλεια τριχών ή ακόμα το φούσκωμα και η δυσπεψία-αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα σε συνδυασμό με τη βοτανοθεραπεία, παρά με το βελονισμό μόνο.

Καταλήγοντας, ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία είναι όχι μόνο μια μέθοδος φροντίδας, αλλά το σημαντικότερο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τρόπο ζωής, διατροφής και σκέψης, να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος και έτσι μακροχρόνια να διατηρήσουμε την νεότητα και την ομορφιά του προσώπου και της ψυχής μας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή πολλών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ηθικών αλλαγών η επιδίωξη της αισθητικής είναι ανάγκη, γιατί το πρόσωπο μας είναι η έκφραση της ψυχής μας και του κόσμου που μας περιβάλλει.

Κινεζική ιατρική

 

 

 

Άρθρα σχετικά με Αισθητικό Βελονισμό

Αντιμετώπιση ρυτίδων

Το λίφτινγκ προσώπου με βελονισμό αφαιρει τις λεπτές γραμμές και εξαφανίζει τις βαθύτερες ρυτίδες, αυξάνει την ελαστικότητα των μυών του προσώπου και την τοπική κυκλοφορία. Επίσης συσφίγγει τους πόρους, μειώνει τους μαύρους κύκλους και το οίδημα των ματιών μετά από μια κουραστική μέρα και επαναφέρει την νεανική όψη του προσώπου.

Μασάζ Gua sha

Είναι μια τεχνική, η οποία γίνεται είτε με τα δάχτυλα , είτε με ειδικά εργαλεία στα σημεία βελονισμού. Διεγείρουμε τα σημεία βελονισμού κατά μήκος των μεσημβρινών με σκοπό να ξεμπλοκάρουμε και να επαναφέρουμε τη ροή του Qi και του Αίματος και στη συνεχεία την αποβολή των τοξινών του σώματος.

Αντιμετώπιση ακμής

Η ακμή εκδηλώνεται ως μεγάλα βαθυκόκκινα σπυριά με κίτρινες μυτούλες. Επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο αλλά επίσης το λαιμό, το ντεκολτέ και το πάνω μέρος της πλάτης. Τα σπυριά γίνονται σκουρότερα αφού οι φλύκταινες επουλωθούν και αφήνουν βαθιά σημάδια που παραμένουν, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται ανομοιόμορφο.