Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

 

 

 Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

 

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ του Δυτικού κόσμου και της Κίνας είναι εν μέρει μια ιστορία Ευρωπαίων και Αμερικανών που κοιτούν προς την ανατολή και προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια τεράστια, πολύπλοκη και για κάποιον που δεν είναι γνώστης, μπερδεμένη κουλτούρα με τέτοιο τρόπο που βλέπουν αυτά που θέλουν να δουν και αυτά που φοβούνται περισσότερο. Κάτι σαν ένα παγκόσμιο test του Rorschach*.

Η Κίνα είναι τελικά πολλά πράγματα και έχει αρκετά πρόσωπα – «κίτρινη ή και κόκκινη απειλή» από τη μια και παραδόξως μια γη με εργάτες που ζουν και εργάζονται αρμονικά σε κοινότητες από την άλλη και βέβαια μια τεράστια αγορά που είναι ικανή να σώσει τις οικονομίες μας.

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι και συχνά με έναν καλό λόγο, είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι για την σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Αν και είναι βέβαια μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υγειονομικής περίθαλψης που έχει εμφανιστεί ποτέ στη γη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μοντέρνα επιστήμη έχει αναπτύξει ένα σύστημα που είναι ανησυχητικά απρόσωπο σε τέτοιο βαθμό που φοβίζει.

Συχνά ο ασθενής εξομοιώνεται σαν μια ελαττωματική μηχανή που την φροντίζει ένα καταπονημένο από την υπερεργασία ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και με πολύ μικρές πιθανότητες να του παράσχει την κατάλληλη προσωπική φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη που έχει ανάγκη. Οι θεραπείες τείνουν να γίνουν υπερβολικά επιθετικές, εκφοβιστικές, σύνθετες στη θεωρία και την πρακτική και χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του ασθενή.

Οι αποστειρωμένοι τοίχοι των νοσοκομείων, τα μυστηριώδη χάπια και ενέσεις και οι σύνθετοι όγκοι από μηχανήματα απέχουν πολύ από αυτό που η μητέρα φύση έχει δημιουργήσει για εμάς.

Παρενέργειες

Περιστασιακά ακούμε για θεραπείες που προκαλούν σοβαρότατες παρενέργειες και περιπτώσεις που η απρόσωπη περίθαλψη έχει οδηγήσει σε τραγωδίες που αν και τις πιο πολλές φορές είναι τυχαίες δεν μειώνουν τις συνέπειές τους.

Έτσι ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι πολλοί άνθρωποι θα έψαχναν για εναλλακτικές μορφές θεραπείας και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θα ήταν μια από αυτές. Με μια πρώτη ματιά η ΠΚΙ φαίνεται να φτιάχτηκε κατά παραγγελία των ιατρών. Με μια τόσο μακρόχρονη
ιστορία, οι τεχνικές της έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν ικανοποιητικά. Επιπλέον οι μέθοδοί της θεωρούνται «ευγενικές» και βασίζονται σε φυσικές ουσίες και έννοιες.

Δίνεται έμφαση στην βελτίωση της σωματικής αρμονίας και εστιάζεται στην ανάπτυξη της ΤΣΙ ενέργειας. Και καθώς προχωράμε στον 21ο αιώνα το σύνθημα «Υγεία για όλους» είναι ένα διαρκές καθήκον για την κοινωνία και ειδικότερα για την ιατρική κοινότητα που πρέπει να φέρει εις πέρας. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος απαιτεί αμοιβαία συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια διαφόρων ιατρικών επιστημών περιλαμβάνοντας και την ΠΚΙ.

Βελονισμός

Ο Βελονισμός είναι μια από τις κυρίες μεθόδους θεραπείας στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ). Το αυθεντικό κείμενο της κινέζικης ιατρικής είναι το ΧΟΑΝΓΚ ΤΙ-ΝΕΙ ΚΙΝΓΚ,τα κλασικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα ο οποίος λέγεται ότι βασίλευσε από το 2696 έως το 2598 π.Χ. κι ότι η μητέρα του τον συνέλαβε ως εκ θαύματος και τον γέννησε στις όχθες του κίτρινου ποταμού, από τον οποίο πήρε και το επώνυμό του.

Χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί από τότε πάνω στην κινέζικη φιλοσοφία της θεραπευτικής και η βασική της φιλοσοφία εξαπλώθηκε και στους άλλους Ασιατικούς πολιτισμούς. Σχεδόν όλες οι μορφέςτης Ανατολίτικης ιατρικής που χρησιμοποιείται στη Δύση σήμερα, που περιλαμβάνουν τον βελονισμό, το σιάτσου κλπ είναι κομμάτι ή έχουν τις ρίζες τους στην Κινέζικη ιατρική.

Οι θρύλοι αναφέρουν ότι ο βελονισμός ανακαλύφθηκε όταν αρχαίοι Κινέζοι θεραπευτές παρατήρησαν απρόβλεπτες επιδράσεις, από τρυπήματα ξύλων σε Κινέζους πολεμιστές. Το αρχαιότερο σύγγραμμα του βελονισμού είναι τα «Κλασσικά συστήματα του Βελονισμού», γραμμένα το 282 μ.Χ. Αν και ο βελονισμός είναι η πιο γνωστή θεραπευτική μέθοδος, η ΠΚΙ χρησιμοποιεί επιπλέον συνταγές με βότανα, θεραπευτικές δίαιτες, αλλαγή τρόπου ζωής και άλλα.

Στην αυγή του 20ου αιώνα υπήρχαν ελάχιστοι δυτικοί ιατροί, που είχαν επισκεφτεί την Κίνα και είχαν εντυπωσιαστεί από τον βελονισμό αλλά πέρα από τις αμερικανοασιατικές κοινότητες παρέμενε άγνωστος μέχρι το 1970 ώσπου ο Richard Nixon έγινε ο πρώτος Αμερικάνος πρόεδρος που επισκέφτηκε την Κίνα. Τότε οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν εντυπωσιάστηκαν παρατηρώντας μεγάλες εγχειρήσεις που γίνονταν χωρίς αναισθησία, παρά μόνο τη χρήση ειδικών βελονών, που εισερχόμενες στα κατάλληλα σημεία του σώματος έλεγχαν τον πόνο. Σήμερα η ΠΚΙ και ο βελονισμός έχει φτάσει σε σημείο να εφαρμόζεται αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, σε πολλές δυτικές χώρες.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας –WHO- συστήνει το βελονισμό σαν μια αποτελεσματική θεραπεία για πάρα πολλά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ άλλων αλλεργίες, πνευμονολογικά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές, παιδιατρικές ασθένειες και φυσικά γυναικολογικά προβλήματα. Επίσης ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως στον αλκοολισμό και γενικά στην αποτοξίνωση.

Είναι μια αποτελεσματική και χαμηλού συνολικού κόστους θεραπεία για τους πονοκέφαλους και τον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με προβλήματα της μέσης και την αρθρίτιδα. Επίσης χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο βελονισμός είναι συνήθως πιο αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται για πρόληψη ή πριν μια πάθηση γίνει οξεία αλλά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει και ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή AIDS. Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο πόνος από συγκεκριμένες μυοσκελετικές καταστάσεις όπως η ινομυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Από την άλλη μεριά βέβαια ο βελονισμός έχει περιορισμένη χρησιμότητα σε τραυματικές καταστάσεις που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση ή επείγουσα αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα ένα σπάσιμο ποδιού.

* Το τεστ inkblot (γνωστό και ως Rorschach test) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από ψυχολόγους για να αξιολογήσουν την ψυχολογική κατάσταση κάποιου, όσο αναφορά την προσωπικότητα και την συναισθηματική του κατάσταση.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο “ασθενής” βλέπει μια σειρά από εικόνες που μοιάζουν με κηλίδες μελανιού και πρέπει να περιγράψει με τι μοιάζει αυτό που βλέπει. Από τις απαντήσεις που δίνει, ο ψυχολόγος μπορεί να πάρει μια πρώτη εικόνα για την ψυχολογική κατάσταση του “ασθενή” του.

Άρθρα σχετικά με Βελονισμό

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.

Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.

Διάγνωση με σφυγμό

Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.

Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.

Διάγνωση γλώσσας

Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.