Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

 

Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά με τη γέννηση ενός παιδιού. Μια νέα μητέρα επιθυμεί επιλογές αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να τις παρέχουν την ηρεμία για να προσαρμοστεί στην απαιτητική καθημερινότητα με ένα νεογέννητο. Το πιο σημαντικό γεγονός κατά την επιλογή μίας αντισυλληπτικής μεθόδου είναι να μην είναι επιβλαβής για το παιδί ή για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσετε αντισύλληψη μετά τον τοκετό;

Ο χρόνος την πρώτης εμμηνορρυσιακής περιόδου μετά τον τοκετό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Δεν συνιστάται η αναμονή της επιστροφής της περιόδου πριν την έναρξη της αντισύλληψης, επειδή η ωορρηξία πραγματοποιείται επίσης δυο εβδομάδες πριν την πρώτη εμμηνορρυσία.

Η γονιμότητα μειώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ακόμη και αν δεν έχετε περίοδο όμως  είναι πιθανό να μείνετε και πάλι έγκυος. Ο θηλασμός ως αντισυλληπτική μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματικός όταν πληρούνται και οι τρείς ακόλουθες συνθήκες:

  • ο τοκετός απέχει χρονικά λιγότερο από έξι μήνες.
  • η γυναίκα δεν παρουσιάζει καθόλου αιμορραγία.
  • το βρέφος δεν λαμβάνει επιπρόσθετη τροφή εκτός από το μητρικό γάλα

Συνεπώς, εάν αυτές οι τρεις συνθήκες δεν πληρούνται, η γυναίκα χρειάζεται να χρησιμοποιεί μια επιπρόσθετη αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδο, καθώς ο θηλασμός δεν παρέχει πλήρη προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αντισυλληπτική μέθοδος

Η αντισυλληπτική μέθοδος μιας θηλάζουσας γυναίκας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, εύκολη στη χρήση και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι μη ορμονικές μέθοδοι προτιμούνται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας καθώς δεν επηρεάζουν το γάλα. Από τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, εκείνες που περιέχουν μόνο προγεστίνη συνιστώνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ξεκινώντας έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα δεν συνιστώνται σε θηλάζουσες γυναίκες καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων και μειώνουν την παραγωγή γάλακτος. Εάν η γυναίκα δεν θηλάζει, η χρήση συνδυασμένων δισκίων μπορεί να ξεκινήσει τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η χρήση προφυλακτικών συνιστάται αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το ζευγάρι θέλει να έχει και πάλι σεξουαλικές επαφές.

Ενδομητρικό σπείραμα (IUD) επίσης μπορεί να τοποθετηθεί 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ή καισαρική τομή. Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν περιέχει ορμόνες και είναι ασφαλές στη χρήση κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μετά την απομάκρυνση του σπειράματος.

Το ενδομήτριο σύστημα (IUS) είναι μια αποτελεσματική, μακροχρόνια και αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης. Τοποθετείται εντός της μήτρας, όπου απελευθερώνει με αργό ρυθμό μια μικρή ποσότητα προγεσταγόνου. Αναστέλλει την γονιμοποίηση και προλαμβάνει την κύηση. Τοποθετείται έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό και είναι κατάλληλο για θηλάζουσες μητέρες. Δεν επηρεάζει το σχηματισμό μητρικού γάλακτος.

Το IUS μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως.

Άρθρα σχετικά με Μαιευτική

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Πολύδυμη κύηση

Η πολύδυμη κύηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσοτέρων από ένα έμβρυα. Συνήθως η κύηση είναι δίδυμη, δηλαδή συνυπάρχουν δυο έμβρυα στην μήτρα. Βέβαια, είναι δυνατόν να υπάρξουν 3,4,5 έμβρυα, αλλά όσο περισσότερα υπάρχουν,τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσουν.

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές

Επανειλημμένες θεωρούνται οι αποβολές όταν έχουν συμβεί τρεις η περισσότερες φορές στη συνέχεια. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (λοιμώδεις, ενδοκρινικοί, αυτοάνοσοι, διαταραχές της πηκτικότητας, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και άλλα), παρόλα αυτά η ακριβής αίτια παραμένει άγνωστη.

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση, όπου η εγκατάσταση του κυήματος γίνεται έξω από την μητρική κοιλότητα ( συνήθως στη σάλπιγγα, άλλα και στην ωοθήκη και σε άλλα σημεία αρκετά πιο σπάνια).

Λοχεία

Λοχεία είναι το διάστημα των 6-8 εβδομάδων μετά τον τοκετό, κατά το οποίο τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργιές επανέρχονται. Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που στην περίοδο αυτή αρχίζουν την σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή την γαλουχία.

Φυσιολογικός – κολπικός τοκετός

Η μεγάλη στιγμή που θα σας κάνει γονείς πλησιάζει και με αυτήν και οι αγωνίες.
Πως θα είναι, πόσο θα διαρκέσει ,θα κάνουμε επισκληρίδιο ή όχι?
Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις συζητάμε μαζί με την γυναικολόγο μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μαμά και το μωρό της.

Κύηση, διάγνωση & παρακολούθηση

Η νέα ζωή σιγά –σιγά παίρνει μορφή, τα όργανα σχηματίζονται, το μωράκι αναπτύσσεται και γίνεται ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, και προετοιμάζεται να δει το φως του κόσμου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΗ. Εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα.