Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

 

Οι κολπίτιδες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο όρος καντιντίαση προκύπτει από το μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού γύρω μας: στον αέρα, στα ρούχα, σε ζεστό και υγρό περιβάλλον (τουαλέτες και πισίνες), στους τάπητες, σε τροφές όπως το τυρί και το ψωμί, στα ποτά (μπύρα, κρασί) κλπ. Η Candida μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού μας (κόλπος, πνεύμονες, ιγμόρεια, δέρμα, νύχια).

Επίσης είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου της γυναίκας και της εντερικής χλωρίδας. Όταν αναπτύσσεται όμως ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας με ποικίλα συμπτώματα, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, κόπωση, κολπική μόλυνση.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές, συνήθως, εκδηλώνονται με διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κνησμό, μετεωρισμό και δυσφορία τα οποία συμπτώματα όταν χρονίσουν προκαλούν πονοκέφαλους, ακόμα και κατάθλιψη. Τα συχνότερα κλινικά συμπτώματα της κολπικής καντιντίασης είναι κνησμός, αύξηση των κολπικών υγρών, δυσπαρεύνια και δυσουρία (αίσθημα πόνου και καύσου).

Κινέζικη Ιατρική

Η Κινέζικη ιατρική δεν έχει «παραδοσιακή» διάγνωση για την καντιντίαση, όμως μπορεί να βρει διαγνωστικό πλαίσιο και μια σωστή θεραπευτική προσέγγιση από τα κοινά συμπτώματα και τις αναφερόμενες ενοχλήσεις των πασχόντων γυναικών.

Στην Κινέζικη ιατρική η ισορροπία ανάμεσα στο Yin και το Yang είναι η σημαντικότερη έννοια στη διατήρηση της υγείας. Το Yin και το Yang, οι αιώνιες αντίθετες κοσμικές δυνάμεις διαμορφώνουν τη βασική ουσία του σώματος και πρέπει να ισορροπούν για να έχουμε καλή υγεία.

Το ίδιο ισχύει για τα βακτήρια και τους μύκητες στον οργανισμό μας. Πάρα πολλά βακτήρια προκαλούν λοίμωξη, πάρα πολλοί μύκητες επιφέρουν καντιντίαση.

Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική η μυκητισιακή μόλυνση ακμάζει σε ένα στάσιμο περιβάλλον που διαπερνιέται από υγρασία και ζέστη. Το περιβάλλον αυτό είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης και έλλειψης της ενέργειας του σπλήνα και του στομάχου. Όταν ο μετασχηματισμός της Qi ενέργειας από το σπλήνα αποδυναμώνεται λόγω φτωχής διατροφής, stress, χρόνιας κόπωσης, αυτό οδηγεί σε εσωτερική συσσώρευση υγρασίας. Αυτή η υγρασία «βυθίζεται» στο κάτω τμήμα του σώματος λόγω της φυσικής βαρύτητας.

Συναισθηματικό stress

Επιπλέον, το συναισθηματικό stress υπερφορτώνει το ήπαρ προκαλώντας στασιμότητα στο Qi του ήπατος και στάση αίματος, έχοντας σαν αποτέλεσμα επιδείνωση των συμπτωμάτων ή και ακόμα συμβολή στη δημιουργία αρθρίτιδας, ενδομητρίωσης, ινοαδενωμάτων.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που ευνοούν το στάσιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, είτε επειδή σκοτώνουν τα ευεργετικά βακτηρίδια της χλωρίδας, είτε επειδή παρεμποδίζουν τις κανονικές ορμονικές λειτουργίες. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν: αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, κορτικοειδή, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης, αντισυλληπτικά.

Επίσης, η ακατάλληλη διατροφή, όπως η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης, ζυμαρικών, οινοπνεύματος, μπύρας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη των μυκήτων. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την ισορροπία του σπληνός, παράγουν υγρασία και δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την Candida.

Επίσης, άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (καρκίνος, AIDS) με ενδοκρινικές διαταραχές (διαβήτης), είναι περισσότερο επιρρεπής σε καντιντίαση.

Η κλασσική προσέγγιση της Δυτικής ιατρικής για να ελέγχει ένα παθογόνο οργανισμό είναι να τον εξουδετερώσει ή να περιορίσει αισθητά την ανάπτυξή του. Η προσέγγιση της Κινέζικης ιατρικής είναι περιεκτικότερη και ολιστική.

Βελονισμός

Ο Βελονισμός, η διαιτητική τροποποίηση και τα Κινέζικα βότανα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Στόχος είναι να τεθούν υπό έλεγχο οι μύκητες και το θρεπτικό-πλούσιο περιβάλλον που τους ενθαρρύνει και με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτραπούν οι υποτροπές.

Ο συνδυασμός βελονισμός – Κινέζικα βότανα αποβάλλει την υγρασία του σώματος, καθαρίζει την υπερβολική ζέστη και επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Όταν μια μόλυνση αντιμετωπιστεί, το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη γίνεται με κατάλληλη διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα κρύα τρόφιμα προκαλούν εσωτερική υγρασία και είναι καλό να αποφεύγονται. Μπορούν να αντικατασταθούν με προϊόντα σόγιας, noodles, ρύζι και αρκετά λαχανικά.

Μια υγιεινή διατροφή και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με τη βοήθεια του βελονισμού και των βοτάνων, είναι τα κλειδιά για την απελευθέρωση από τις υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.