Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

 

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Ο όρος υπογονιμότητα συναντάται ακόμη και σε κλασικά συγγράμματα του 2-ου αιώνα π.χ. Σε ένα από αυτά, το Suwen (Το βιβλίο των ειλικρινών ερωτήσεων ) διαβάζουμε ότι «όταν το Κυβερνητικό Αγγείο προσβληθεί η γυναίκα γίνεται υπογόνιμη». Έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σε όλους τους κλάδους της εναλλακτικής ιατρικής πάνω στο θέμα αυτό. Επικρατούν μερικές μόνο θεωρίες , οι οποίες όλες συμφωνούν στο ότι η ενέργεια Qi του Νεφρού (να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για ενέργεια του Νεφρού δεν εννοούμε το Νεφρό ως ανατομικό όργανο ) είναι ο βασικός υπεύθυνος για την γονιμότητα και την καλή κατάσταση του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας , αλλά και του άνδρα.

Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια ο ανδρικός παράγοντας παίζει σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο στο πρόβλημα τις υπογονιμότητας. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, τον τρόπο διατροφής ( οι μεγάλες ποσότητες κρέατος που καταναλώνονται ), το κάπνισμα, την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές και όχι σε τελευταία θέση το μόνιμο stress. Πολλές έρευνες πάνω στην ανδρική υπογονιμότητα έχουν δείξει ότι η πολύωρη και καθημερινή χρήση των υπολογιστών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος.

Βασική αιτία

Στις γυναίκες συνήθως η βασική αιτία είναι η μεγαλύτερη ηλικία και τότε τα ωάρια λιγοστεύουν και δεν είναι τόσο καλά , η σύλληψη γίνεται πιο δύσκολα . Επίσης ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι η ενδομητρίωση , τα ινομυώματα, οι πολύποδες, οι συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις ( συνήθως αποξέσεις ,κύστεις ), οι διάφορες φλεγμονές του κόλπου και του τραχήλου, οι οποίες μπορεί να αποφράσσουν τις σάλπιγγες κ.τ.λ.

Ο βελονισμός έχει καλά αποτελέσματα πάνω στα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό πάντα με συγκεκριμένα βότανα και όχι μόνο για να βελτιώσει την γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και σε περιπτώσεις όταν δεν τίθεται το θέμα αυτό, π.χ. σε γυναίκες που έχουν γεννήσει και έχουν ινομυώματα, είτε σε μικρές κοπέλες που δεν επιδιώκουν κύηση , αλλά λόγο της ενδομητρίωςης υποφέρουν στην εμμηνορρυσία ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κ.τ.λ.

Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε το θέμα της υπογονιμότητας είναι επειδή είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο, απασχολεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια και παρόλη την εξέλιξη της εξωσωματικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα ποσοστά της υπογονιμότητας παραμένουν ψηλά . Τότε μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες και απογοήτευση πολλές γυναίκες αναζητούν την βοήθεια της βελονοθεραπείας και του βελονισμού. Πρέπει να τονίσουμε ότι η συχνή και κατ΄ επανάληψη χρήση των ορμονικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική εξασθενούν την ενέργεια Qi του Νεφρού και την πεμπτουσία του. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολλές φορές δεν διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανεξαρτήτως από την ηλικία της, την γενική της κατάσταση , τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας (εάν συνυπάρχουν) που έχει, την ψυχολογική της ιδιοσυγκρασίας κ.τ.λ.
Η θέση του βελονισμού και των βοτάνων είναι να ξεμπλοκάρουν την υπεύθυνη γι’αυτό ενέργεια τοπικά αλλά και γενικά να βελτιώσουν την κατάσταση του οργανισμού.
Για το λόγο αυτό η θέση του δεν πρέπει να είναι μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, αλλά πριν ξεκινήσουμε.

Με τον βελονισμό

Με τον βελονισμό και τα συγκεκριμένα βότανα που παίρνει κάθε γυναίκα δίνουμε έμφαση ακριβώς στο πρόβλημα της ,την αιτιολογία που το προκάλεσε και συνεπώς η προσέγγιση για κάθε μια η για κάθε ζευγάρι είναι διαφορετική , προσωπική και ξεχωριστή.

Η θεραπεία και η διάρκεια της με τον βελονισμό είναι ανάλογη με το μπλοκάρισμα που υπάρχει στον έναν η /και στους δυο μαζί και επομένως γίνεται επιλεκτικά .

Ο βελονισμός εκτός από κύρια θεραπεία ,μπορεί να είναι και συμπληρωματική θεραπεία σε κύκλους IVF(εξωσωματική) με εξαιρετικά αποτελέσματα πάνω στην βελτίωση την ποιότητα των ωαρίων (ειδικότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ) και του σπέρματος.

Επίσης βελτιώνει τα αποτελέσματα της σύλληψης μετά από εμβρυομεταφορά , όπως και μετά από αυτή, βοηθά στην διατήρηση της για μια επιτυχή συνέχεια της κύησης αργότερα.
Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές τοπικές δράσεις του βελονισμού σε συνδυασμό με μια προσπάθεια εξωσωματικής αναπαραγωγής.

Βεβαίως μπορούμε να μιλήσουμε πάρα πολύ για τις γενικές του ιδιότητες πάνω στο άγχος και το stress, την απογοήτευση και την ανυπομονησία που κυριαρχούν στις γυναίκες και στο ζευγάρι κατ’επέκταση κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας εξωσωματικής προσπάθειας και ειδικότερα όταν είναι επαναλαμβανόμενη αρκετές φορές.Τότε η βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός και ο εκτελών του είναι πραγματικά ανεκτίμητη και καθοριστική.

Το θέμα της υπογονιμότητας είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, πολύ προσωπικό και έντονα φορτισμένο συναισθηματικά. Η προσέγγιση είναι δύσκολη, πολύπλοκη και πολύπλευρη, υπάρχει ο παράγοντας της ψυχολογίας , τον οποίο πολλές φορές στην Δυτική ιατρική δεν υπολογίζεται όσο θα έπρεπε. Έτσι για να επιδιώκουμε τα θελημένα αποτελέσματα χρειάζεται οπωσδήποτε καλή συνεργασία ανάμεσα στον ιατρό και την γυναίκα, ειλικρίνεια, υπομονή και εμπιστοσύνη στη σχέση τους .

Άρθρα σχετικά με Βελονισμό

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.