Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

 

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα , ενώ εάν υπήρχε εγκυμοσύνη πριν την προσπάθεια αυτή ,ονομάζεται δευτεροπαθής.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στην γυναίκα ,στον άνδρα ή και στους δυο μαζί.

Είναι βασικό να ελέγχονται η ηλικία ,η διάρκεια της υπογονιμότητας και τα αίτια. Η γονιμότητα ελαττώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ζευγαριού. Για να τεθεί η διάγνωση υπογονιμότητα και να ακολουθήσει θεραπεία ,χρειάζεται να διερευνηθούν κάποιοι παράγοντες. Αυτό ισχύει όπως για την Δυτική Ιατρική ,επίσης και για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Στην διερεύνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος του ανδρικού παράγοντα ( με σπερμοδιάγραμμα ).

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική μία από τις αιτίες υπογονιμότητας , και ίσως η πιο σημαντική είναι η αποδυνάμωση της προγονικής Νεφρικής Ουσίας ( εδώ αναφερόμαστε σε ενεργειακό επίπεδο του Νεφρού). Αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγάλη ηλικία της γυναίκας τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει μητέρα, επίσης στην μη καλή κατάσταση υγειάς του ενός ή των δυο γονέων την στιγμή της σύλληψης. Επειδή η Νεφρική Ουσία είναι η βάση της αναπαραγωγής, η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει.

Σημαντικός παράγοντας

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η κούραση ,η πολύωρη εργασία χωρίς ανάλογη ξεκούραση και αναπλήρωση της ενέργειας. Επίσης μία δίαιτα ,όχι καλά ρυθμισμένη , για μεγάλο χρονικό διάστημα ,είναι η βασική αιτία για ανεπάρκεια ΥΙΝ του Νεφρού. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΥΙΝ ενέργεια του Νεφρού είναι η σημαντικότερη για την λειτουργία της μήτρας ( για την τακτική περίοδο, την σωστή ποσότητα αίματος στην περίοδο, για την δυσμηνόρροια κτλ). Έτσι η ανεπάρκειά της οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Η υπερβολική φυσική εργασία και εξάσκηση αποδυναμώνει από την άλλη πλευρά τον Σπλήνα και την ΥΑΝΓ ενέργεια του Νεφρού, ειδικότερα σε κορίτσια στην εφηβεία, γιατί η μήτρα τότε βρίσκεται σε πολύ εύθραυστο στάδιο ανάπτυξης . Σε αυτή την ηλικία , η υπερβολική εξάσκηση , όπως η απασχόληση με διάφορους αθλητισμούς , η σκληρή προπόνηση σε μπαλέτο , η γυμναστική , ευθύνεται για την εξασθένηση της ενέργειας.

Μια άλλη σημαντική και αυξανόμενη αιτία για την υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό Κόσμο είναι η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία ( πριν και κατά την διάρκεια της εφηβείας έως τα 18). Αυτή η δραστηριότητα μειώνει και ξοδεύει (σπαταλά) σοβαρά την ενέργεια του Νεφρού και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα αργότερα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από εσωτερικούς παράγοντες υπεύθυνοι για την υπογονιμότητα είναι και αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες Ένας από αυτούς είναι η εισβολή Κρύου, η οποία ευθύνεται για την δυσκολία σύλληψης. Είναι πολύ συχνή και κοινή αιτία, ειδικότερα σε νεαρές κοπέλες και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε πρωτοπαθή υπογονιμότητα. Η κατάσταση επιβαρύνεται , ακόμη πιο πολύ, όταν τα κορίτσια εκτίθενται στο Κρύο και την Υγρασία κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Τότε το Κρύο εισβάλλει στην μήτρα, μετατρέπεται σε Εσωτερικό Κρύο και μπλοκάρει την μήτρα και τους μεσημβρινούς , υπεύθυνοι για την γονιμότητα.

Αλόγιστη κατανάλωση

Αντίστοιχα, η υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση κρύων και παγωμένων τροφών και ποτών, με τον ίδιο τρόπο επιφέρουν Κρύο στην Μήτρα. Οι λιπαρές τροφές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης οδηγούν στην διαμόρφωση Υγρασίας στον Τριπλό Θερμαστή, ο οποίος εμποδίζει την γονιμότητα. Αυτός ο τύπος υπογονιμότητας συνήθως εκφράζεται με απόφραξη των σαλπίγγων.
Ο ευνοϊκός ρόλος του βελονισμού στην αντιμετώπιση των αιτιών αυτών έχει συζητηθεί εκατοντάδες φορές, σε πάρα πολλές μελετάς παγκοσμίως . Η θεραπευτική του ιδιότητα είναι αναμφισβήτητη όσον αφορά την βελτίωση της γονιμότητας και την αδυναμία σύλληψης , είτε δρώντας κεντρικά στον άξονα ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ-ΥΠΟΦΥΣΗ-ΩΟΘΗΚΕΣ, είτε δρώντας περιφερικά στον Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα.

Πολύ συχνά γίνεται συνδυασμός με επιλεγμένα βότανα, με τα οποία αναπληρώνουμε και τροφοδοτούμε την υπολειπόμενη Νεφρική Ουσία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η θεραπεία της υπογονιμότητας σύμφωνα με την Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική ( βελονισμός και βότανα ) γίνεται ακλουθώντας τις φάσεις του κύκλου της γυναίκας , δίνοντας έμφαση στην ανεπάρκεια της ενέργειας και στην εξισορρόπησή της.

Βεβαίως δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμία περίπτωση τον ρόλο του ανδρικού παράγοντα και η συμμέτοχη του σε όλη αυτή την προσπάθεια . Για την δημιουργία μιας νέας ζωής είναι απαραίτητοι πάντα οι δυο . Έτσι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υπογονιμότητα , οφειλόμενη στον άνδρα, χρήζει και ο ίδιος θεραπεία με βελονισμό και βότανα .

Άρθρα σχετικά με Βελονισμό

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.