Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

 

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία. Τα συμπτώματα είναι πολλά και με ποικίλη βαρύτητα. Τα κύρια όμως είναι η απάθεια, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και μόνιμη κούραση, η αξιοσημείωτη μείωση του ενεργειακού επιπέδου, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, το συναίσθημα της απαξίωσης που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε σκέψεις αυτοκτονίας, θανάτου.

Πολλές φορές τα ψυχολογικά αυτά συμπτώματα συνοδεύονται από σωματικές κλινικές εκδηλώσεις όπως είναι οι αϋπνίες, η μειωμένη όρεξη έως ανορεξία, η μυϊκή ατονία, εναλλαγές στο σωματικό βάρος και πολλά άλλα. Τα συμπτώματα αυτά αρκετές φορές καθιστούν τους ασθενείς ανίκανους να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, στην εργασία τους, στις προσωπικές τους σχέσεις και ακόμα στο να φροντίζουν τον ίδιο τους το εαυτό.

Στα κλασικά κείμενα της Δυτικής Ιατρικής, όσον αφορά τις νοητικές διαταραχές, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια ασθένεια ως «κατάθλιψη». Ένα από αυτά, είναι τα συμπτώματα που ήδη αναφέραμε να είναι εμφανή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, με συχνότητα μια και παραπάνω φορές την ημέρα. Επίσης στο σύνολο πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο πέντε από αυτά.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Η κατάθλιψη είναι τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Έρευνες αναφέρουν ότι ένας στους τέσσερις έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα υγείας , το συχνότερο από τα οποία είναι το άγχος σε συνδυασμό ή όχι με άλλα συμπτώματα. Μερικοί ασθενείς δεν παραδέχονται ότι πάσχουν από κατάθλιψη, άλλοι δεν δέχονται να συζητήσουν για αυτό ή να ζητήσουν βοήθεια και υπάρχει μια άλλη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει καν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Συνήθως τα άτομα αυτά παραπονιούνται για σωματικά προβλήματα, όπως υπερβολική κούραση και ατονία, δυσανεξία στο κρύο και δεν κατανοούν ότι πάσχουν από κατάθλιψη.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η κατάσταση αυτή ονομάζεται yin yu, το οποίο σημαίνει μελαγχολία. Το YU έχει διπλή έννοια, μελαγχολία και αδράνεια, δηλαδή η αιτιολογία της κατάθλιψης είναι πάντα η στασιμότητα ή η αδράνεια. Η Κινέζικη Ιατρική δεν εστιάζει στην διάγνωση ή στην ακριβή θεραπεία, αλλά εντοπίζει και διορθώνει τις ενεργειακές ανισορροπίες και πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάθλιψη δεν υπάρχει ως νόσος, ακριβώς επειδή ο ασθενής εξετάζεται σαν μια οντότητα από σώμα και νου, και τα ψυχολογικά και τα σωματικά συμπτώματα είναι εξίσου σημαντικά.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Με αυτόν τον τρόπο η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική προσφέρει εναλλακτική προσέγγιση του προβλήματος, ενσωματώνοντας τους ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες της κατάθλιψης. Βασίζεται στην αντίληψη ότι το QI,η ζωτική μας ενέργεια είναι αυτό, το οποίο ενσαρκώνει την ίδια τη ζωή, την διαφύλαξη της και τις μετατροπές της.

«Υγεία» είναι η ισορροπία ανάμεσα στο YIN και τοYANG. Όταν το YIN είναι ανεπαρκές το άτομο χάνει την ικανότητα να υποδέχεται, να σχεδιάζει, να δημιουργεί. Γίνεται νευρικό, ευάλωτο, ανήσυχο, ενοχλείται εύκολα. Σε αντίθεση, όταν το YANG είναι ανεπαρκές, κυριαρχεί η ανασφάλεια, η απελπισία, η αδυναμία να παίρνει αποφάσεις και ο ασθενής νιώθει μπερδεμένος.

Έτσι η ισορροπία ανάμεσα στο YIN και το YANG εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Αυτή η ισορροπία υποστηρίζεται από την σωστή ροη της ενέργειας Qi στα ενεργειακά μονοπάτια του σώματος μας, που είναι οι μεσημβρινοί. Οι μεσημβρινοί σχηματίζουν το ενεργειακό μας δίκτυο, το οποίο συνδέει την επιφάνεια του σώματος με τα εσωτερικά μας όργανα.

Διαταραχές

Οι διαταραχές και η φύση των συμπτωμάτων είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο και έχει να κάνει με την σχετική ανεπάρκεια (hypo activity) ή με την περίσσεια (hyper activity) των YIN ή YANG ενεργειών. Π.χ , όταν κυριαρχεί μειωμένη διάθεση, αδυναμία, μειωμένη ή ανύπαρκτη πρωτοβουλία, απώλεια της όρεξης, υπνηλία, τότε υπερτερεί το YIN, και το YANG είναι ανεπαρκές.

Από την άλλη πλευρά , όταν ο ασθενής είναι αγχώδης, ανήσυχος, έχει βουλιμικές τάσεις και αϋπνίες, τότε υπερτερεί το YANG και το YIN είναι ανεπαρκές. Για το λόγο αυτό όταν έχουμε άτομο με κατάθλιψη είναι βασικό να εντοπίσουμε πιο όργανο από το ενεργειακό του δίκτυο έχει προσβληθεί και πια η σχέση του με το YIN και το YANG.

Επειδή όλα τα συναισθήματα εκφράζονται με την ενεργεία Qι, κάθε συναίσθημα που δεν βρίσκει προφορική έκφραση ή σωματική δραστηριότητα, μετατρέπεται σε στάσιμη, βλαβερή ενεργεία , η οποία δεν ρέει ομαλά στους μεσημβρινούς. Συνήθως η κατάθλιψη αποδίδεται σε στασιμότητα της ενέργειας Qi του Ήπατος στις διάφορες εκδηλώσεις της, συμπεριλαμβάνοντας την μετατροπή της σε Ζέστη(Heat), σε Φλέγμα (Phlegm) ή σε Υγρασία (Dampness). Τα Ήπαρ ως ενεργειακό όργανο φιλοξενεί την Αιθέρια Ψυχή (HUN). Αυτή είναι υπεύθυνη για την δημιουργικότητα μας , για τα όνειρα μας ,τις ιδέες ,τα σχέδια και το νόημα της ζωής μας.

Από την άλλη πλευρά το Πνεύμα (SHEN), το οποίο είναι η οργανωτική μας δύναμη, φιλοξενείται στην Καρδιά, και έτσι για να είμαστε ψυχικά υγιείς πρέπει να υπάρχει ισορροπία ενεργειακά ανάμεσα στα δυο αυτά όργανα.

Εν συνόψει, στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η κατάθλιψη είναι ένα σύμπλεγμα από ενεργειακές αντιδράσεις, που περιλαμβάνουν ανεπάρκεια ή περίσσεια των ενεργειών YIN και YANG, σε συνδυασμό διαφόρων βαθμών στασιμότητας Qi και SHEN ανισορροπίας.

Σκοπός εναλλακτικής αντιμετώπισης

Ο σκοπός της εναλλακτικής αντιμετώπισης με βελονισμό ή/και με επιλεγμένα βότανα είναι να επαναφέρει της ενεργειακές διαταραχές σε σωστή ροη και σε σωστή λειτουργία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο οργανισμός να είναι υγιής.

Ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας με τον βελονισμό αφαιρούμε το μπλοκάρισμα και την στασιμότητα της ενέργειας στους προσβεβλημένους μεσημβρινούς. Τελειώνοντας πρέπει να τονιστεί ότι ο Βελονισμός σαν η μοναδική Επεμβατική εναλλακτική θεραπεία έχει σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα συγκρινόμενη με άλλες εναλλακτικές μεθόδους και σαν τέτοια (επεμβατική) χρήζει Ιατρικών γνώσεων από αυτούς που την εφαρμόζουν στους ασθενείς.

Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.

Διάγνωση με σφυγμό

Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.

Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.

Διάγνωση γλώσσας

Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.