Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

 

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη είναι μια ιδανική μέθοδος για να βοηθήσει τις γυναίκες, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έχουν μια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη περίοδο κύησης. Έχει αποδειχθεί ότι ο προγεννητικός βελονισμός έχει μια μεγάλη γκάμα από θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη, οι οποίες εκτείνονται πέρα από τη μείωση του χρόνου τοκετού.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Αυτό σχετίζεται με τη σωστή ρύθμιση της σωματικής δραστηριότητας, την κατάλληλη διατροφή και τη διατήρηση μιας ήρεμης συναισθηματικής κατάστασης.

Πρώιμες γραπτές αναφορές γι’ αυτή την πρακτική υπάρχουν στα «Αρχεία του Ιστορικού», τα οποία περιγράφουν πως η μητέρα του πρώτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Zhou ( 11ος αιώνας – 771 π.Χ.) δεν ήθελε να στρέφει το βλέμμα της σε «εχθρικά – δυσμενή χρώματα», να ακούει άσεμνες ή αλαζονικές εκφράσεις, ακόμα και ήχους και λόγω αυτών γέννησε ένα γιό που πέτυχε πολλά πράγματα.

Ύστερες αναφορές σε αυτό, που έχει γίνει γνωστό ως «Εμβρυϊκή Εκπαίδευση – Tai Jiao», περιλαμβάνουν συστάσεις ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν όλα τα είδη αλκοόλ και το σήκωμα βαρειών αντικειμένων. Επίσης, συμβουλές δίνονται για συχνές – τεμπέλικες – βόλτες και κανονικό ύπνο. Ακόμα πρέπει να  αποφεύγεται η αδικαιολόγητη κούραση και ο υπερβολικός ύπνος. Τέλος, αποχή από τα επτά πάθη, τις πέντε ακατάλληλες γεύσεις και τις σεξουαλικές δραστηριότητες θεωρείται επίσης ουσιαστική.

Dr Xu Zi Cai

Ο Dr Xu Zi Cai (493 – 572 μ.Χ) απαρίθμησε με λεπτομέρεια τις ευεργετικές και τις επιζήμιες τροφές για κάθε μήνα τις εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, κατά το δεύτερο μήνα η γυναίκα πρέπει να αποφεύγει τις καυτές, πικάντικες και ξηρές τροφές. Αν κατά τον τρίτο μήνα αισθανθεί κοιλιακό ή ομφάλιο «φούσκωμα», πρέπει να καταναλώσει κοτόσουπα.

Επίσης, καθώς πλησιάζει προς την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να συγκεντρώνει το Qi στο κάτω dantian, χαμηλότερα από τον ομφαλό, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και να ενισχύσει τη διανοητική του εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον για την προώθηση των βέλτιστων συνθηκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η προετοιμασία για μια αρμονική και αποτελεσματική γέννα είναι παρών και στις μέρες μας στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, με έμφαση στο Qi και το αίμα της μητέρας πριν από τον τοκετό ( “εάν το Qi και το αίμα κυκλοφορούν σωστά, ο τοκετός περιγράφεται ως αρμονικός’’).

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια των δέκα (σεληνιακών) μηνών του μέσα στη μήτρα. Είναι συνδεμένο με τα νεφρά της μητέρας του και υποστηρίζεται από το δικό της Qi και αίμα.

Εξέλιξη του εμβρύου

Η αύξηση και η εξέλιξη του εμβρύου εξαρτώνται, κυρίως, από την αρμονία των νεφρών, της σπλήνας και του στομαχιού της μητέρας. Επιπλέον, οι μητέρες πρέπει να διατηρήσουν μια καλή διάθεση, να τρώνε τις κατάλληλες τροφές, να ζήσουν ένα κανονικό καθημερινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν τους εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες από τη στιγμή της σύλληψης.

Η αρμονία του Qi και του αίματος της μητέρας χαρίζει στο έμβρυο ζωτικότητα. Δυσμενής ροή του Qi και του αίματος μπορεί να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσει ακόμα και αποβολή.

Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται έντονα συναισθήματα, όπως υπερβολική χαρά, τρόμος, θυμός ένταση, θλίψη, κατάθλιψη, καθώς, και η ανησυχία για το φύλλο του παιδιού.

Η επαρκής διατροφή είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσια. Τα λιπαρά κρύα τρόφιμα πρέπει να αποφευχθούν και δεν πρέπει να υπάρχει προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής.

Όλες αυτές οι υπερβολές μπορούν να βλάψουν τη μητέρα και το μωρό. Η υπερκόπωση τραυματίζει το Qi και το αίμα της μητέρας, ενώ η αδράνεια επιβραδύνει τη ροή τους. Η επαρκής δραστηριότητα, επομένως, προτείνεται σε όλη την εγκυμοσύνη, όχι μόνο για να διατηρήσει έναν ικανοποιητικό ανεφοδιασμό στο έμβρυο, αλλά και για να προετοιμάσει τη μητέρα για μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Tai-chi

Προτείνεται το ελαφρύ περπάτημα, το κολύμπι , το tai chi, και η ειδικά σχεδιασμένη yoga για την εγκυμοσύνη. Ο χαλαρός ιματισμός, επίσης, συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποφύγει την παρεμπόδιση στη ροή Qi και του αίματος ή στην ομαλή αύξηση του εμβρύου.

Οι συνεδρίες βελονισμού πριν από τον τοκετό είναι μια ιδανική ευκαιρία να εξασφαλιστεί ότι το Qi και το αίμα, τα πέντε συναισθήματα και τα zangfu όργανα της μητέρας θα είναι όλα σε αρμονία.

Η κλινική πρακτική έχει δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο κύριους τρόπους, κυρίως, προς τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Αφενός, ειδικές συνεδρίες, με τη μορφή ενός τυποποιημένου συνόλου σημείων που θα βοηθήσουν το σώμα της γυναίκας με έμφαση στην προετοιμασία του τραχήλου και της λεκάνης για τον τοκετό, αφετέρου συνεδρίες για μια σειρά από προβλήματα, όπως υπέρταση, λόγω της εγκυμοσύνης, αίσθημα καύσου, κιρσοί, πρωινή ναυτία κλπ.

Δεδομένου ότι οι συνεδρίες βελονισμού γίνονται πριν από τον τοκετό προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι η γυναίκα επισκέπτεται τακτικά το γυναικολόγο της, αρκετές εβδομάδες πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης και έτσι σημεία μπορούν προσεκτικά να προστεθούν στην τυποποιημένη θεραπεία, ώστε να αντιμετωπιστούν τρέχοντα προβλήματα, όπως υπέρταση λόγω της εγκυμοσύνης, αιμορροΐδες, αϋπνίες, οπίσθια προβολή εμβρύου κ.λ.π..

Βοήθεια, επίσης, μπορεί να προσφερθεί σε συναισθηματικές συγχύσεις, όπως απογοήτευση, θυμός, φόβος και ανησυχία ότι ο τοκετός θα ακολουθήσει την πορεία ενός προηγούμενου προβληματικού τοκετού.

Η άποψη της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής είναι ότι μια υγιής εγκυμοσύνη εξαρτάται από την επαρκή ξεκούραση, την κατάλληλη διατροφή και τη συναισθηματική ισορροπία για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ενεργειακής κατάστασης της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Χρυσή τομή

Μας προσφέρει έτσι μια χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο επικρατούσες προσεγγίσεις της δυτικής ιατρικής. Η πρώτη, ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να ελέγχεται και η δεύτερη ότι η υγιής εγκυμονούσα δεν πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής της.

Η συχνά ραφιναρισμένη πίεση να είναι μια ανθεκτική έγκυος – είτε από τον ίδιο της το εαυτό, είτε από τον περίγυρό της – οδηγεί στην άποψη ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ελάχιστος αριθμός επισκέψεων πριν από τον τοκετό.

Αντίθετα, τα Κινέζικα κλασικά κείμενα Παραινέσεις προς κυρίες αναφέρουν οτι « Η εγκυμονούσα μεταφέρει μαζί της το πολυτιμότερο κομμάτι νεφρίτη. Θα πρέπει να απολαμβάνει όλα τα πράγματα, να κοιτάζει εκλεπτυσμένες εικόνες και να περιστοιχίζεται από όμορφους υπηρέτες ».

Αν και οι συμβουλές σχετικά με τους όμορφους υπηρέτες σήμερα είναι κάπως μη πρακτικές, συμβολίζουν το μεγάλο σεβασμό που πρέπει να αποδίδεται στη εγκυμοσύνη.

Άρθρα σχετικά με Βελονισμό

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.