HPV, κονδυλώματα – εμβόλια

HPV, κονδυλώματα – εμβόλια

 

HPV ΛΟΙΜΩΞΗ

Οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Είναι γνωστοί πάνω από 200 τύποι του ιού, μερικοί από τους οποίους είναι καρκινογόνοι .
Ο χρόνος της εμφάνισης του ιού μετά την μόλυνση μπορεί να φτάσει και 12 μήνες . Συνήθως δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα, ούτε ενοχλήσεις . Οι συχνότεροι τύποι , οι οποίοι προκαλούν προκαρκινικές καταστάσεις στον τράχηλο είναι οι 16,18, ενώ στην περιοχή του αιδοίου και τον πρωκτό είναι οι 6 και 11.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και ότι με το προφυλακτικό δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη. Ο ιός έχει συσχετιστεί με περισσότερο από το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και περισσότερο από το 50% των καρκίνων του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Επίσης χρειάζεται προσοχή η αυξανόμενη συσχέτιση με άλλους καρκίνους, όπως του δέρματος , του λάρυγγα και του οισοφάγου. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και σε ομάδες ατόμων ανοσοανασταλμένα και επίσης σε ομοφυλόφιλους .

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι με την σεξουαλική επαφή, αλλά υπάρχουν πιθανώς και άλλοι τρόποι, όπως από την μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού .

ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Συνήθως προκαλούνται από τους τύπους 6 και 11. Ο τρόπος μετάδοσης είναι κυρίως η σεξουαλική επαφή, επίσης μεταφέρεται και με μολυσμένα δάχτυλα όταν υπάρχουν μικροτραυματισμοί στην γεννητική περιοχή. Ο χρόνος επώασης ποικίλλει από 3 εβδομάδες μέχρι 8 μήνες. Η εμφάνιση τους ποικίλλει επίσης από επίπεδα μέχρι σαρκώδη και αυξάνονται απότομα. Πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα και χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, συνήθως με διαθερμία, ειδικά όταν είναι μεγάλα.

Η επανεμφάνιση τους πολλές φορές είναι συχνή και ανεξάρτητη της θεραπείας. Είναι σημαντική η τοπική υγιεινή και η χρήση του προφυλακτικού.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV

Η ιδέα ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι ιδιαίτερα ελκυστική και θα μπορούσε να αποδώσει παγκοσμίως τεραστία οφέλη για την δημόσια υγεία. Έτσι πριν 15 χρόνια περίπου η ιδέα αυτή ωριμάζοντας επέφερε την δημιουργία ενός προφυλακτικού εμβολίου.

Ο κύριος στόχος είναι να προκαλέσει προστατευτική ανοσολογική απάντηση εναντίον του ιού έτσι ώστε, όταν εμφανιστεί φυσική λοίμωξη, να μην καταλήγει σε νόσο.

Επίσης άλλος στόχος είναι να μπορεί να επιτεθεί στην υπάρχουσα λοίμωξη και να βελτιώσει τοπικά τα συμπτώματα ή και ακόμα να την εξαλείψει εντελώς από το σώμα.Το εμβόλιο χορηγείται σε άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω σε τρεις δόσεις. Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση, συνήθως στον βραχίονα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να
εμφανιστούν είναι κοινές με τα περισσότερα εμβόλια και είναι πυρετός ή αντιδράσεις στην περιοχή του εμβολιασμού (ερυθρότητα , πόνος οίδημα ).

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και ευρημάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται η πολυκυστικη εμφάνιση των ωοθηκών, η εμφάνιση της περιόδου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα (αραιομηνόρροια), η έλλειψη ωορρηξίας, διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως αυξημένα ανδρογόνα, υπερπρολακτιναιμία κ.τ.λ.

Εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που αναφέρεται στην τελευταία εμμηνορρυσία της γυναικάς. Στις περισσότερες γυναίκες συμβαίνει μεταξύ 50-52 ετών. Όταν εμφανιστεί σε αρκετά μικρότερη ηλικία ( 36-38) αναφέρεται ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η σύφιλη οφείλεται στο μικροοργανισμό Treponema Pallidum και μεταδίδεται επίσης σεξουαλικά . Μετά από επώαση 3-90 ημερών εμφανίζεται η Πρωτογενής σύφιλη σαν έλκος στα γεννητικά όργανα, τον τράχηλο, το στόμα, τον πρωκτό. Μετά την επούλωση συνήθως αφήνει μικρή ουλή. Στην Δευτερογενή σύφιλη, η οποία εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά το έλκος , οι βλάβες είναι δερματικές.