Εμμηνόπαυση

 

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Ορισμός

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται στην τελευταία φυσιολογική έμμηνη ρύση της γυναίκας και είναι μια μικρή χρονική στιγμή στη μεγάλη χρονική περίοδο της κλιμακτηρίου η οποία διαρκεί πολλά χρόνια. Η φάση της κλιμακτηρίου υποδιαιρείται σε μικρότερες χρονικά περιόδους

• Προ εμμηνόπαυση – η περίοδος αυτή αρχίζει αρκετά χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, η διάρκειά της καθορίζεται από το γεγονός της εμμηνόπαυσης και είναι συνήθως ασυμπτωματική.

• Περιεμμηνόπαυση – η περίοδος αυτή αρχίζει με την εμφάνιση των πρώτων κλιμακτηριακών συμπτωμάτων (περίπου στο 45ο έτος) και ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά την εμμηνόπαυση. Ο κύκλος της γυναίκας γίνεται ανώμαλος, η έμμηνος ρύση χαρακτηρίζεται από μικρότερη ροή και διάρκεια και μπορεί να εμφανιστούν οι εξάψεις. Το σημαντικότερο σύμπτωμα της κλιμακτηρίου, το οποίο και σηματοδοτεί την έναρξή της.

• Εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που αναφέρεται στο γεγονός της τελευταίας περιόδου. Η μέση ηλικία εμφάνισής της είναι 51,4 έτη με μια απόκλιση 3 ετών. Εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 48 ετών εμφανίζεται σε μη λευκούς πληθυσμούς. Μικρή διαφορά στην ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης παρουσιάζεται μεταξύ πολύτοκων και άτοκων γυναικών. Στις πολύτοκες καθυστερεί κατά ένα χρόνο περίπου. Επίσης το κάπνισμα ως εξωτερικός παράγοντας επηρεάζει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Στις καπνίστριες εμφανίζεται ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή και σε στείρες.

•Η μετεμμηνόπαυση είναι η τελευταία φάση της μεταβατικής περιόδου.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται επίσης εκτός από το κάπνισμα, από το πάχος, από την ηλικία της έναρξης της εφηβείας. Από τη διάρκεια του κύκλου και από το κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Δυτική ιατρική η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η μη ανταπόκριση των ωοθηκών στη δράση των ορμονών της υπόφυσης και έτσι μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ο αριθμός των ωοθυλακίων τα οποία καθορίζουν την αναπαραγωγική μας ικανότητα μειώνεται από 600.000 κατά τη γέννησή μας σε 300.000 στην αρχή της εμμηνορρυσίας και μόλις 10.000 στην εμμηνόπαυση. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που ξεκινάει με τη γέννησή μας..

Ενώ στον δυτικό κόσμο βλέπουμε την εμμηνόπαυση ως ασθένεια, η οποία χρήζει ιατρική αντιμετώπιση και θεραπεία, η Κινέζικη Ιατρική αναγνωρίζει την αλλαγή αυτή ως μια φυσιολογική μεταβατική φάση στη ζωή της γυναίκας και την ονομάζει «Δεύτερη Άνοιξη». Αντίθετα με μας που συνδέουμε την κλιμακτήριο ως γήρανση, στην Κίνα και γενικότερα στην Ανατολή, την αντιλαμβάνονται ως περίοδο με καινούργιες δυνατότητες και προοπτικές. Όταν κλείνει ο κύκλος της γονιμότητας και η ικανότητα τεκνοποίησης, για να προστατευθεί και να διατηρηθεί το Qi (ζωτική ενέργεια) της γυναίκας, το σώμα διακόπτει την μηνιαία προετοιμασία της μήτρας και την παρεπόμενη «σπατάλη» του αίματος της περιόδου, αφού δεν μπορεί πια να ακολουθήσει εγκυμοσύνη. Έτσι η γυναίκα με αυτό τον τρόπο διατηρεί τους ενεργειακούς τις πόρους για τον εαυτό της καθώς εισέρχεται στην προχωρημένη ωριμότητα.

Γίνονται αλλαγές στις ενέργειες Yin και Yang, επειδή παράγεται λιγότερο αίμα (Yin) από τον Σπλήνα και επικρατεί το Yang. Η περίσσεια Yang αντιλαμβάνεται ως ζέστη ή εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνίες, πονοκεφάλους.

Σπλήνας

Επειδή οι μύες ελέγχονται από τον Σπλήνα, σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε στοιχείων, με την εξασθένηση του οι μύες χαλαρώνουν και εμφανίζονται οι ρυτίδες, επίσης έχουμε και αύξηση του βάρους. Με το μπλοκάρισμα του Qi του Ήπατος εξηγούνται και οι απότομες μεταπτώσεις στην διάθεση, ο θυμός, η νευρικότητα, ακόμη και η κατάθλιψη.

Άλλα συχνά παράπονα αυτής της φάσης της ζωής της γυναίκας είναι η κολπική ξηρότητα, οι επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, οι ουρολοιμώξεις και επίσης η μειωμένη διάθεση για σεξουαλική ζωή. Για όλα τα προαναφερόμενα όπως και για την μείωση της οστικής πυκνότητας ευθύνεται η ελάττωση της ενέργειας Yin του Νεφρού.

Η δριμύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την γενική σωματική και ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, την διατροφή της και τον τρόπο ζωής της. Περίπου 10-15% των γυναικών δεν θα υποστεί οποιαδήποτε εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, και περίπου 10-15% των γυναικών θα έχει πολύ έντονα συμπτώματα

Δυτική Ιατρική

Η Δυτική Ιατρική συνήθως αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με ορμονική θεραπεία υποκατάστασης HRT. Η μακροχρόνια χρήση τους όμως επηρεάζει το Qι της Σπλήνας, του Ήπατος και του Νεφρού.  Στάση αίματος και Qι αυξάνει για παράδειγμα τους κινδύνους φλεβικής θρόμβωσης. Έχει υπάρξει πρόσφατα μια αύξηση στον αριθμό επιστημονικών μελετών οι οποίες αναφέρουν για τους κινδύνους από την HRT (Hormone Replacement Therapy) στις προ- ή εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι προηγούμενες έρευνες για την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα της ΗRT όσον αφορά την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, της πρόληψης της οστεοπόρωσης και του Alzheimer, και μιας γενικής βελτίωσης στην υγεία των γυναικών, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Στην Κινεζική Ιατρική, τα οιστρογόνα είναι παρόμοια με το Jing, την «πρωταρχική ουσία» που κληρονομούμε από τους γονείς μας τη στιγμή της σύλληψης. Καθώς γερνάμε, το Jing μειώνεται και οδηγεί σε διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβάνοντας την απώλεια της λίμπιντο, πόνους στην πλάτη, κούραση, και το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αν και το Jing δεν μπορεί να αναπληρωθεί, σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, μπορεί να τραφεί και να υποστηριχθεί, επιβραδύνοντας τις παρενέργειες και καθιστώντας τη μετάβαση πιο ομαλή.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Η αντιμετώπιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής περιλαμβάνει στρατηγικές βελονισμού που εφαρμόζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες (σε αντίθεση με τα φάρμακα). Η Κινεζική Βοτανική είναι συχνά πολύ αποτελεσματική στο να υποστηρίξει το Jing και το Yin και Yang . Ο σκοπός είναι ισορρόπηση του Yin και Yang, η επαναφορά των λειτουργιών του Νεφρού και των άλλων προσβαλλομένων οργάνων, η ομαλή και θετική υποδοχή, από τις γυναίκες, της επόμενης περιόδου της ζωής τους χωρίς να νιώθουν απόρριψη. Επίσης προτείνονται αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής, π.χ. να αποφεύγονται ο καφές, το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα λιπαρά και βαριά φαγητά, ανθρακούχα αναψυκτικά, το κόκκινο κρέας, πικάντικες και καυτερές τροφές όπως και τα γαλακτοκομικά, και να καταναλώνονται πιο πολύ πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, ψαριά, προϊόντα σόγιας και όσπρια.

Σωματικές ασκήσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καθημερινές σωματικές ασκήσεις όπως είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, ο χορός, η Υοga, και ειδικά το Tai Chi με το Qi Gong είναι παρά πολύ ωφέλιμες για την σωστή λειτουργία του Qi και του αίματος. Οι ασκήσεις παροτρύνουν τον Σπλήνα και εξαφανίζουν το μπλοκάρισμα., ιδιαιτέρα σε άτομα με νευρικότητα και θυμό. Βεβαίως βοηθάνε στις αϋπνίες και ακόμη περισσότερο στην κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος, όπου οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους και να μάθουν να τα εκφράζουν. Να πιστέψουν στο σώμα τους και στην κρυμμένη του σοφία., να δεχτούν τον εαυτό τους και να βρουν την αρμονία μέσα τους.

Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.

Διάγνωση με σφυγμό

Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.

Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.

Διάγνωση γλώσσας

Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.