Αυτόματες αποβολές
Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών. Το συχνότερο σύμπτωμα της αυτόματης αποβολής είναι η κολπική αιμόρροια τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία και συνήθως χαρακτηρίζει τον τερματισμό της κύησης, πριν προλάβει να πραγματοποιηθεί η ικανοποιητική ανάπτυξη του εμβρύου, ώστε να επιβιώσει μετά την έξοδο του από την μήτρα.
Οι περισσότερες αυτόματες αποβολές πραγματοποιούνται τις πρώτες 12 εβδομάδες και υπολογίζεται ότι το 50-60% των αποβολών αυτών οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες του εμβρύου.
Επίσης σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας και του πατέρα. Τα αίτια των αυτόματων αποβολών κατατάσσονται σε αίτια, οφειλόμενα στο έμβρυο και προερχόμενα από τη μητέρα.
Αίτια από την πλευρά της μητέρας μπορεί να είναι διάφορες λοιμώξεις , όπως η τοξοπλάσμωση, ο έρπητας κ.α., επίσης χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η φυματίωση, οι θυρεοειδοπαθειες κ.τ.λ.
Ένας σπουδαίος παράγοντας, στον οποίο δεν δίνεται ανάλογη προσοχή, είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ο εθισμός στο οινόπνευμα και τον καπνό, ακόμη και στην καφεΐνη. Επίσης η έκθεση σε χημικές ουσίες και σε διάφορες ακτινοβολίες επηρεάζουν την ομαλότητα της κύησης.
Η ηλικία των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες.
Όσον άφορα τη μήτρα, η οποία είναι το όργανο που φιλοξενεί το έμβρυο, διάφορες παθήσεις της αποτελούν αίτια αυτόματων αποβολών, π.χ. ινομυώματα, συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις, φλεγμονές, αποξέσεις κ.α.
Ατυχήματα
Σπάνια, τραυματισμοί από ατυχήματα μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του εμβρύου.
Μέχρι στιγμής αναφερόμαστε στις αιτιολογίες, σύμφωνα με την Κλασική Ιατρική, στην οποία όπως προσέξατε δεν γίνεται λόγος για την ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας. Και όμως η ψυχοσωματική διάθεση της γυναίκας παίζει το κυριότερο ρόλο σε μια εγκυμοσύνη και στην καλή έκβαση της. Θα πούμε λεπτομέρειες γι’αυτό παρακάτω.
Στην Κινέζικη Ιατρική, ο όρος αυτόματη αποβολή , ο όποιος σχετίζεται με κολπική αιμόρροια, χωρίζεται σε δυο κατηγορίες- «αδύναμο έμβρυο» και « ανήσυχο έμβρυο».
Ο πιο σημαντικός όμως διαχωρισμός αφορά την χρονική περίοδο της κύησης , στην οποία συμβαίνει η αποβολή.
Έτσι, όταν γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης ονομάζεται Duo Tai, δηλαδή «απώλεια του εμβρύου», ενώ η αποβολή μετά τους πρώτους τρεις μήνες αναφέρεται ως μικρή γέννα-Xiao Chan.
Επίσης στην Κινέζικη Ιατρική η απώλεια χαρακτηρίζεται από τρεις βαθμίδες ή καταστάσεις, οι οποίες προηγούνται. Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμόρροια, ακολουθεί η κατάσταση «ανήσυχο έμβρυο» και καταλήγει στη αποβολή.
Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος, για τον απλούστατο λόγο ότι στις δυο αρχικές καταστάσεις, το έμβρυο δεν έχει υποστεί ακόμη καμία βλάβη και έτσι η απειλούμενη απώλεια του μπορεί να εμποδιστεί με διαφόρους φυσικούς τρόπους, συνήθως βοτανοθεραπεια σε συνδυασμό με συγκεκριμένα πρωτόκολλα βελονισμού.
Ενώ στην τελευταία κατάσταση, το έμβρυο έχει προσβληθεί και έτσι η διαδικασία της απώλειας είναι αναπόφευκτη.
Αρχαία κινέζικα κείμενα
Αναφορές για τις αποβολές υπάρχουν σε αρκετά αρχαία κινέζικα κείμενα, για τον τρόπο αντιμετώπισης τους και την πρόγνωση της κάθε κατάστασης και το σημαντικότερο, τον τρόπο να τις προλάβουμε. Για άλλη μια φορα αυτό μας δειχνει την προσοχή και την εξέχουσα θέση που δίνει η Κινέζικη Ιατρική στην Πρόληψη της υγείας μας.
Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία σε κάθε λεπτομέρεια ενός συμπτώματος. Η παθολογία της αυτόματης αποβολής οφείλεται σε αδυναμία δυο σημαντικών μεσημβρινών-CHONG meridian και REN meridian, οι οποίοι αδυνατούν να συγκρατήσουν το Αίμα και να θρέψουν το έμβρυο. Έτσι η πρωταρχική ενέργεια Qi του εμβρύου είναι αδύναμη, το ίδιο δεν αναπτύσσεται σωστά και το αποτέλεσμα είναι η απώλεια του.
Η αδυναμία των μεσημβρινών αυτών είναι στενά συνδεδεμένη με την ανεπάρκεια της ενέργειας των Νεφρών, επίσης σε μικρότερο βαθμό με ανεπάρκεια Αίματος και ανεπάρκεια Qi.
Οι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν ανεπάρκεια της ενέργειας των Νεφρών είναι πάρα πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η υπερβολική εργασία, εννοώντας τις πολλές ώρες εργασίας χωρίς την ανάλογη ξεκούραση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση εξασθενεί την ενέργεια Yin του Νεφρού, σε αντίθεση με την υπερβολική σωματική εργασία , όπως είναι ο αθλητισμός, οι έντονες ασκήσεις, οι οποίες εξασθενούν το Yang του Νεφρού.
Έτσι οι ενέργειες αυτές από την πλευρά τους επηρεάζουν τους κεντρικούς μεσημβρινούς και προκαλούν αποβολές.
Χρόνιες παθήσεις
Οι χρόνιες παθήσεις και οι μακροχρόνιες και συχνές δίαιτες επίσης βλάπτουν σοβαρά και αποδυναμώνουν την ενέργεια Qi και το Αίμα και έτσι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτό η ανεπάρκεια της ενέργειας έχει ως κλινική εκδήλωση την κολπική αιμορροια.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε και να υποτιμάμε την γενική κατάσταση της εγκύου γυναίκας, π.χ. μια ίωση, ένας πυρετός κατά την διάρκεια της κύησης, μια μη ισορροπημένη διατροφή, όπως καυτερές τροφές, αλκοόλ, κάπνισμα ,σε συνδυασμό ή όχι με μια ασταθή ψυχολογική διάθεση με πολύ άγχος, θυμό, ένταση και γκρίνια . Όλες αυτές οι καταστάσεις, μεμονωμένες ή όχι δημιουργούν στάση της ενέργειας Qi του Ήπατος και Φωτιά Αίματος. Γνωρίζοντας ότι το Ήπαρ είναι το όργανο αποθήκευσης Αίματος, το αποτέλεσμα της αποβολής είναι αναμενόμενο.
Έτσι πάντα ο γυναικολόγος πρέπει να συνιστά στην έγκυο γυναίκα σωστή διατροφή, ηρεμία και φυσικό τρόπο ζωής χωρίς έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά ερεθίσματα.
Ανάλογα με το σύμπτωμα που κυριαρχεί σε κάθε έγκυο γυναίκα η προσέγγιση και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Δίνεται βάση και φροντίδα στο σημαντικότερο σύμπτωμα, είτε είναι η κολπική αιμορροια ,είτε είναι το κοιλιακό άλγος, που αντανακλά και στην πλάτη και χαμηλά.
Οπωσδήποτε η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο , να διαπιστωθεί με Υπερηχογραφικό έλεγχο η κατάσταση του εμβρύου και να γίνει επίσης διάγνωση με την εξέταση της Γλώσσας και του Σφυγμού .Αυτό προϋποθέτει ο γυναικολόγος να είναι γνώστης της διάγνωσης της Κινέζικης Ιατρικής. Σε συνδυασμό όλων των στοιχείων που έχουμε συλλέξει μπορούμε να προτείνουμε στην γυναίκα διάφορα πρωτόκολλα βελονισμού, βοτανοθεραπειας, σωστής διατροφής και πάνω απ’όλα πρόληψης.
Ακόμα από την Δυναστεία των Han (206 π.χ.) πολλοί Κινέζοι ιατροί χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας , οι οποίες περιλαμβάνουν διατροφή, ασκήσεις, βότανα και βελονισμό.
Προϋπάρχουσα αποβολή
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχει ήδη προϋπάρξει μια αποβολή;
Ο σκοπός της Κινεζικής Ιατρικής είναι να επαναφέρει και να κρατήσει σε ισορροπία την ζωτική ενέργεια σε μια γυναίκα, η οποία έχει αποβάλει και έχει υποστεί ορμονικές διαταραχές. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά η γυναίκα χρησιμοποιούνται βότανα τα οποία τρέφουν βαθύτερα την ζωτικότητα για να παράγει ένα υγιές ωάριο.
Γυναίκα, η οποία έχει αποβάλει πρέπει να ανοικοδομήσει και να διαφυλάξει την Qi ενέργεια της και να θρέψη το Αίμα. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει φύλαξη της ενέργειας Qi του Νεφρού. Ο Νεφρός όπως τονίσαμε ήδη , δεν είναι απλώς ένα όργανο, είναι όλα τα ψυχοσωματικά μας ,όλη μας η Προγονική ενέργεια, η οποία μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς.
Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ενέργεια του Νεφρού για την παραγωγή ποιοτικών ωαρίων και σπερματοζωαρίων.
Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό το όφελος της Κινεζικής Ιατρικής, η οποία είτε μόνη της , είτε και σε συνδυασμό με την Κλασική Δυτική Ιατρική σκοπεύει όχι μόνο στην αποτελεσματική θεραπεία των ζευγαριών, επιτυγχάνοντας μια εγκυμοσύνη, αλλά και στη γέννηση ενός υγιέστατου μωρού. Και ένα μωρό θα είναι υγιέστατο όταν και οι πρόγονοι του είναι υγιείς, και το ιδιο θα μεγαλώνει σωστά και ισορροπημένα στην μετέπειτα ζωή του.
Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική
Αντισύλληψη μετά τον τοκετό
Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά με τη γέννηση ενός παιδιού. Μια νέα μητέρα επιθυμεί επιλογές αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να τις παρέχουν την ηρεμία για να προσαρμοστεί στην απαιτητική καθημερινότητα με ένα νεογέννητο.
Βοτανοθεραπεία
Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Διαταραχές περιόδου
Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.
Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.
Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής
Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.
Η ομορφιά του προσώπου
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.
Εμμηνόπαυση
Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.
Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.
Δυσμηνόρροια
Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.
Κινέζικο μασάζ, Tui Na
Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.
Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..
Θερμοθεραπεία με μόξα
Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.
Θεραπεία με βεντούζες
Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.
Διάγνωση με σφυγμό
Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.
Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.
Διάγνωση γλώσσας
Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.
Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική
H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.
Πολύδυμη κύηση
Η πολύδυμη κύηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσοτέρων από ένα έμβρυα. Συνήθως η κύηση είναι δίδυμη, δηλαδή συνυπάρχουν δυο έμβρυα στην μήτρα. Βέβαια, είναι δυνατόν να υπάρξουν 3,4,5 έμβρυα, αλλά όσο περισσότερα υπάρχουν,τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσουν.
Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές
Επανειλημμένες θεωρούνται οι αποβολές όταν έχουν συμβεί τρεις η περισσότερες φορές στη συνέχεια. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (λοιμώδεις, ενδοκρινικοί, αυτοάνοσοι, διαταραχές της πηκτικότητας, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και άλλα), παρόλα αυτά η ακριβής αίτια παραμένει άγνωστη.
Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση
Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση, όπου η εγκατάσταση του κυήματος γίνεται έξω από την μητρική κοιλότητα ( συνήθως στη σάλπιγγα, άλλα και στην ωοθήκη και σε άλλα σημεία αρκετά πιο σπάνια).
Λοχεία
Λοχεία είναι το διάστημα των 6-8 εβδομάδων μετά τον τοκετό, κατά το οποίο τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργιές επανέρχονται. Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που στην περίοδο αυτή αρχίζουν την σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή την γαλουχία.
Φυσιολογικός – κολπικός τοκετός
Η μεγάλη στιγμή που θα σας κάνει γονείς πλησιάζει και με αυτήν και οι αγωνίες.
Πως θα είναι, πόσο θα διαρκέσει ,θα κάνουμε επισκληρίδιο ή όχι?
Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις συζητάμε μαζί με την γυναικολόγο μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μαμά και το μωρό της.