Φυσιολογικός – κολπικός τοκετός

Φυσιολογικός – κολπικός τοκετός

 

Τοκετός

Η μεγάλη στιγμή που θα σας κάνει γονείς πλησιάζει και με αυτήν και οι αγωνίες.

Πως θα είναι, πόσο θα διαρκέσει ,θα κάνουμε επισκληρίδιο ή όχι?
Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις συζητάμε μαζί με την γυναικολόγο μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μαμά και το μωρό της. Μια και η επιθυμητή επιλογή μας είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

Τι είναι φυσιολογικός τοκετός;

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο τοκετός που πραγματοποιείται κολπικά. Ο τοκετός αυτός χωρίζεται σε τρία στάδια. Το διάστημα που αρχίζουν οι πόνοι με τα επακόλουθα , το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο όπου το μωρό ωθείτε και το τρίτο είναι η έξοδος του πλακούντα. Σε κάθε γυναίκα οι πόνοι των συστολών διαφέρουν όπως και η διάρκεια του τοκετού. Ο χρόνος εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Συνήθως η φυσιολογική γέννα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στις πρωτότοκες.

Σε όλη αυτή την διαδικασία βοηθούν και οι ασκήσεις αναπνοής, για τις οποίες η έγκυος είναι καλά προετοιμασμένη από την έμπειρη μαία – ψυχοπροφυλάκτρια.
Να θυμίσουμε ότι υπάρχει και η επιλογή της γέννας στο νερό. Στην Αθήνα πραγματοποιείται στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ. Με τον τοκετό στο νερό, το μωρό από το φυσικό του περιβάλλον, το αμνιακό υγρό, εισέρχεται σε ένα παρεμφερές υγρό στοιχείο. Έτσι το βρέφος πια εντάσσεται πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον. Το νερό έχει θερμοκρασία 36-37 βαθμούς, ίδια θερμοκρασία υπάρχει και στη μήτρα με αποτέλεσμα η αλλαγή του περιβάλλοντος να μην είναι απότομη για το μωρό. Επίσης το νερό προκαλεί χαλαρότητα και ηρεμία και ελαττώνει το άγχος.

Σε κάθε περίπτωση βασικό μας μέλημα είναι η υγεία της μαμάς και του μωρού και η ομαλή έκβαση του τοκετού. Βέβαια η γυναικολόγος σε συνεργασία με τη μαία και την έγκυο πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε ανατροπή, γιατί ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μπορεί να εξελιχτεί απρόβλεπτα.

Άρθρα σχετικά με Μαιευτική

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά με τη γέννηση ενός παιδιού. Μια νέα μητέρα επιθυμεί επιλογές αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να τις παρέχουν την ηρεμία για να προσαρμοστεί στην απαιτητική καθημερινότητα με ένα νεογέννητο.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Πολύδυμη κύηση

Η πολύδυμη κύηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσοτέρων από ένα έμβρυα. Συνήθως η κύηση είναι δίδυμη, δηλαδή συνυπάρχουν δυο έμβρυα στην μήτρα. Βέβαια, είναι δυνατόν να υπάρξουν 3,4,5 έμβρυα, αλλά όσο περισσότερα υπάρχουν,τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσουν.

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές

Επανειλημμένες θεωρούνται οι αποβολές όταν έχουν συμβεί τρεις η περισσότερες φορές στη συνέχεια. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (λοιμώδεις, ενδοκρινικοί, αυτοάνοσοι, διαταραχές της πηκτικότητας, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και άλλα), παρόλα αυτά η ακριβής αίτια παραμένει άγνωστη.

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση, όπου η εγκατάσταση του κυήματος γίνεται έξω από την μητρική κοιλότητα ( συνήθως στη σάλπιγγα, άλλα και στην ωοθήκη και σε άλλα σημεία αρκετά πιο σπάνια).

Λοχεία

Λοχεία είναι το διάστημα των 6-8 εβδομάδων μετά τον τοκετό, κατά το οποίο τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργιές επανέρχονται. Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που στην περίοδο αυτή αρχίζουν την σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή την γαλουχία.

Κύηση, διάγνωση & παρακολούθηση

Η νέα ζωή σιγά –σιγά παίρνει μορφή, τα όργανα σχηματίζονται, το μωράκι αναπτύσσεται και γίνεται ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, και προετοιμάζεται να δει το φως του κόσμου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΗ. Εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα.