Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΜΥΚΗΤΕΣ

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans. Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις . Οι πιο συχνές είναι ερεθισμός εξωτερικός, ερυθρότητα, υπερέκκριση κολπικών υγρών, κνησμός , πόνος στην επαφή, ακόμα και οίδημα.
Παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη μυκήτων είναι η λήψη αντιβιοτικών , ο διαβήτης, κάποιες ορμονικές διαταραχές, τα αντισυλληπτικά , η εγκυμοσύνη. Η διάγνωση συνήθως είναι εύκολη, από το ιστορικό, την εξέταση και την κλινική εικόνα. Το τεστ Παπανικολάου μας προσδιορίζει και το είδος του μύκητα . Η θεραπεία πέρα από την τοπική υγιεινή, χρήζει και φαρμακευτικά σκευάσματα υπό μορφή κρέμας η υπόθετων.

Εξωτερικά εφαρμόζονται ειδικές κρέμες για τον κνησμό. Ο σύντροφος επίσης χρειάζεται θεραπεία.

ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Το μικρόβιο που την προκαλεί είναι συνήθως ο αμμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis). Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την μυκητισιακή φλεγμονή, ερεθισμός , κνησμός, υπερέκκριση. Χαρακτηριστική είναι η οσμή ψαριού. Διάγνωση γίνεται με την καλλιέργεια και το τεστ Παπανικολάου. Χρειάζεται οπωσδήποτε έγκαιρη και σωστή θεραπεία, ειδικά στην κύηση, διότι το μικρόβιο αυτό μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης .

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginalis, το οποίο μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, δυσοσμία, υπερέκκριση, δυσπαρευνία (πόνος στην επαφή ),τσούξιμο στην ούρηση. Χρειάζεται θεραπεία από το στόμα και κολπικά, ο σύντροφος επίσης λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η φλεγμονή προκαλείται από τον ιό του έρπητα, τύπου 1 η 2 (HSV 1,2). Η μόλυνση παρουσιάζεται συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή και εμφανίζεται μετά από μερικές μέρες . Τα τοπικά συμπτώματα είναι καύσος, κνησμός, πόνος του αιδοίου, εξάνθημα με φυσαλίδες και συνήθως συνοδεύονται και από κακοδιαθεσία , πονοκέφαλο κλπ.

Η θεραπεία συνίσταται στην ανακούφιση από τους πόνους, με τοπικές αλοιφές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η εμφάνιση του ιού στην κύηση.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Σήμερα υπάρχουν αναγνωρισμένοι πέντε τύποι ηπατίτιδας (Α,Β,C,D,E). Η σεξουαλική μετάδοση είναι σαφής για την ηπατίτιδα Β, ενώ είναι πιθανό και οι υπόλοιπες μορφές να μεταδίδονται σεξουαλικά, είτε από την στοματική, είτε από την πρωκτική οδό.Για την πρόληψη υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο . Θεραπευτικά δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο, αλλά είναι ικανοποιητική η χορήγηση της ιντερφερόνης.

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Αίτιο είναι ένα μικρόβιο, ο διπλόκοκκος Neisseria Gonorrheae. Η μόλυνση γίνεται συνήθως μέσο του κόλπου και την ουρήθρα, αλλά είναι πιθανό και μέσο του φάρυγγα και του ορθού . Η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, μπορεί όμως να προκαλέσει και τσούξιμο και πόνο στην ούρηση, έντονη πυώδη έκκριση από τη ουρήθρα και τον κόλπο και πιο σπάνια πυρετό. Η διάγνωση γίνεται με το τεστ Παπανικολάου και την καλλιέργεια κολπικού υγρού και η θεραπεία είναι με κατάλληλη αντιβίωση.

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Οφείλεται στην Chlamydia Trachomatis. Μεταδίδεται σεξουαλικά και είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση στο δυτικό κόσμο. Συνήθως είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει και κολπική έκκριση. Η θεραπεία γίνεται με την ανάλογη αντιβίωση.

ΣΥΦΙΛΗ

Η σύφιλη οφείλεται στο μικροοργανισμό Treponema Pallidum και μεταδίδεται επίσης σεξουαλικά . Μετά από επώαση 3-90 ημερών εμφανίζεται η Πρωτογενής σύφιλη σαν έλκος στα γεννητικά όργανα, τον τράχηλο, το στόμα, τον πρωκτό. Μετά την επούλωση συνήθως αφήνει μικρή ουλή. Στην Δευτερογενή σύφιλη, η οποία εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά το έλκος , οι βλάβες είναι δερματικές. Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση, την πενικιλίνη σε περίπτωση αλλεργίας με δοξυκικλίνη.

AIDS (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ)

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στον ιό HIV. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και το αίμα. Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας εμφανίστηκε το 1980. Έχει την δυνατότητα να μολύνει με μια και μόνο επαφή. Οι γυναίκες με HIV κινδυνεύουν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο να αποκτήσουν και HPV σε σχέση με μη φορείς .

Ο ιός είναι εξαιρετικά εξαπλωμένος σε ομάδες ομοφυλόφιλων και χρήστες ναρκωτικών ενέσιμων ουσιών .

Συνήθη συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους , βήχας, νυκτερινοί ιδρώτες , αναιμία, πυρετός , διόγκωσης λεμφαδένων. Τα συστήματα που προσβάλλονται ευκολότερα είναι το πεπτικό και το αναπνευστικό .

Αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει βρεθεί . Η ιντερφερόνη προκαλεί μερική ύφεση, διάφορα άλλα φάρμακα επιτυγχάνουν μικρή παράταση του χρόνου επιβίωσης , αλλά γενικά η πρόγνωση είναι φτωχή. Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από λοιμώξεις, σε ποσοστό 8% μέσα σε δυο χρόνια από την εκδήλωση της νόσου.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και ευρημάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται η πολυκυστικη εμφάνιση των ωοθηκών, η εμφάνιση της περιόδου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα (αραιομηνόρροια), η έλλειψη ωορρηξίας, διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως αυξημένα ανδρογόνα, υπερπρολακτιναιμία κ.τ.λ.

Εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που αναφέρεται στην τελευταία εμμηνορρυσία της γυναικάς. Στις περισσότερες γυναίκες συμβαίνει μεταξύ 50-52 ετών. Όταν εμφανιστεί σε αρκετά μικρότερη ηλικία ( 36-38) αναφέρεται ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

HPV, κονδυλώματα – εμβόλια

Οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Είναι γνωστοί πάνω από 200 τύποι του ιού, μερικοί από τους οποίους είναι καρκινογόνοι .
Ο χρόνος της εμφάνισης του ιού μετά την μόλυνση μπορεί να φτάσει και 12 μήνες . Συνήθως δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα, ούτε ενοχλήσεις.