Σεξουαλική δυσλειτουργία

Σεξουαλική δυσλειτουργία

 

Ο ιατρικός βελονισμός είναι ισχυρό εργαλείο και χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στις Η.Π.Α. δόθηκε ιδιαίτερη ώθηση στα μέσα του 20ου αιώνα από τις στατιστικές αναφορές του Kinsey πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.

Η θεμελιώδης ιδέα της σεξολογίας είναι ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη συνολική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Επομένως είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ιατρικής στο οποίο πρέπει συχνά να αντιμετωπίζονται διάφορα σεξουαλικά προβλήματα, όπως πτώση ή απώλεια του λίμπιντο, προβλήματα εκσπερμάτωσης και οργασμού, δυσλειτουργίες στην επαφή και θα πρέπει να δίνεται η κατάλληλη λύση.

 

Κείμενα

Ίσως η πιο διάσημη παραδοσιακή πραγματεία πάνω στη σεξολογία είναι το Kama Sutra. Βασισμένο σε διάφορες αρχαίες Ινδικές πηγές που χρονολογούνται αρκετούς αιώνες προ Χριστού αυτή η επιτομή μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια θετική, ενδιαφέρουσα και παρακινητική προσέγγιση στην πρακτική και εσωτερική τέχνη της σεξουαλικής αγάπης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Λιγότερο γνωστά από το Kama Sutra, αλλά εξίσου περιεκτικά, είναι τα αρχαία Κινέζικα κείμενα σεξολογίας. Τα περισσότερα από αυτά ανακαλύφτηκαν το 1973 στον τάφο του Ma Wang Tui Han στην πόλη Changsa της επαρχίας Hunan στην Κίνα. Χρονολογούνται από το 168 π.χ. και αποτελούνται από 20 αρχαία Κινέζικα εγχειρίδια σεξολογίας από την αρχή της δυναστείας των Han ( 206 π.Χ.) μέχρι το τέλος της δυναστείας των Tang ( 907 μ.Χ ).

Σύμφωνα με τα κείμενα αυτά η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σεξολογία αναφέρεται σε ένα θηλυκό δόσιμο Yin και τη λήψη Yang και ένα αρσενικό δόσιμο Yang και τη λήψη Yin. Είναι μια ίση και αρμονική ανταλλαγή λίμπιντο, δεδομένου ότι Yin είναι το θηλυκό Qi και Yang είναι το αρσενικό Qi. Και οι δύο μορφές Yin και Yang της ενέργειας Qi είναι παρούσες και ενεργές σε κάθε αρσενικό και θηλυκό.

Σε μια υγιή σεξουαλική σχέση υπάρχει η αμοιβαία ανταλλαγή Yin ( δηλαδή yin dao – κόλπος ) και Yang ( δηλαδή yang ju – πέος ) για το ίσο «όφελος » και των δύο. Αυτή η ανταλλαγή, που είναι φυσικά, διανοητικά και πνευματικά ενσωματωμένη στη σεξουαλική επαφή αποτελεί μια υγιή και ισορροπημένη σεξουαλική σχέση. Στους Ταοιστικούς όρους αντανακλά την αρμονία της φύσης και συμβάλλει στη μακροζωία. Γι’ αυτό συστήνεται η μετριοπάθεια, ενώ η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το Yin στα αρσενικά και το Yang στα θηλυκά.

 

Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σεξολογία

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σεξολογία, που καλείται και σαν «η τέχνη της κρεβατοκάμαρας» στην παραδοσιακή ιατρική και ερωτική γραμματεία, γενικά υιοθετεί μια θετική προσέγγιση στην κατεύθυνση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Δίνεται έμφαση σε διάφορες τεχνικές μέσω τω οποίων ο άνδρας και η γυναίκα μαθαίνουν να ικανοποιούν ο ένας τον άλλον δια μέσου μιας έντονης και συνάμα ευαίσθητης συνύπαρξης και οικειότητας.

Μέσα από αυτή την προοπτική το ισχυρό λίμπιντο εξαρτάται από την κατάσταση της συνολικής υγείας κάποιου. Οι συναισθηματικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, ειδικότερα ο θυμός, ο φόβος, η ανησυχία για τον άνδρα και η ανησυχία, ο φόβος και η κατάθλιψη για τη γυναίκα.

Ο νεφρός εξουσιάζει τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική δραστηριότητα ενώ η καρδιά εξουσιάζει το shen – ψυχή και τα συναισθήματα. Γι’ αυτό η σεξουαλική επαφή είναι τόσο στενά συνδεμένη με τα συναισθήματα.

Η αρσενική σεξουαλική δυσλειτουργία και η πτώση ή η απώλεια του λίμπιντο αναφέρονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ανεπάρκεια νεφρού Yang ενώ στις γυναίκες αντίστοιχα Yin και Yang νεφρού. Οι βασικοί μεσημβρινοί που απαιτούν τόνωση είναι νεφρός, ήπαρ και τριπλός θερμαστής για τους άνδρες και νεφρός, σπλήνας για τις γυναίκες. Επίσης και για τα δύο φύλλα απαραίτητη είναι η τόνωση των παράδοξων μεσημβρινών.

Είναι χρήσιμο να διακρίνει κανείς μεταξύ των σύνθετων φυσιολογικών και ψυχολογικών σεξουαλικών διαταραχών με εκείνες που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα του ουρογεννητικού συστήματος ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες δεν έχουν μόνο τα διάφορα ειδικά προβλήματα της κάθε περιόδου της ζωής τους, όπως εμμηνορρυσία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αλλά και πιο σύνθετα προβλήματα, όπως η καταπιεσμένη σεξουαλική ανταπόκριση και η δυσπαρεύνια.

 

Ανδρικά προβλήματα

Τα συχνότερα ανδρικά προβλήματα περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτωση. Όσον αφορά την κλιμακτήριο και στα δύο φύλλα το λίμπιντο δε μειώνεται απαραιτήτως με την ορμονική ανεπάρκεια λόγω της γήρανσης.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία σχετίζεται, συνήθως, με κατάθλιψη, φόβο και οργή προς το σύντροφο, ενοχές, αναστολές, μειωμένο σεξουαλικό ερεθισμό και ανεπαρκή υποκίνηση, συζυγική ασυμφωνία και άλλα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τη σωματική και ψυχική υγεία υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα . Ένας από αυτούς είναι τα αντισυλληπτικά, τα οποία ρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία, επεμβαίνοντας στην ενέργειά του νεφρού γενικώς και στη μήτρα και τις ωοθήκες ιδιαιτέρως.

Τα αντισυλληπτικά εξασθενούν το Qi του νεφρού, εμποδίζοντας το έτσι να λειτουργήσει σαν ρυθμιστής των φυσικών συστημάτων του σώματος. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με τον κύκλο ενεργειακής μετάδοσης των Zang – Fu οργάνων το Ήπαρ με τη σειρά του «υποσιτίζεται»και γίνεται στάσιμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύμορφες στασιμότητες όπως αίματος, Qi, θερμότητα κλπ.

Όπως αναφέραμε υπάρχει σχέση μεταξύ της στασιμότητας του Qi και του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλώντας δυσπαρευνία και σεξουαλική ψυχρότητα.

 

Θεραπεία

Οι στόχοι της θεραπείας με ιατρικό βελονισμό είναι να ανακουφίσουν τον πόνο όταν υπάρχει και να εναρμονίσουν το Qi. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με ηλεκτροβελονισμό, με παραδοσιακό βελονισμό, με ωτοβελονισμό, με μοξαθεραπέια (moxibustion), su jok κλπ. Πολλά σημεία στο αυτί έχουν αποτελεσματικότητα στις σεξουαλικές διαταραχές και για το λόγο αυτό ο ωτοβελονισμός είναι χρήσιμος στη συμπλήρωση της παραδοσιακής προσέγγισης.

Η σεξουαλικότητα κατοικεί στη βαθύτερη γωνία των ψυχών των περισσότερων ανθρώπων, όπως λίγο πολύ και τα όργανα που συμμετέχουν στη σεξουαλική πράξη καθαυτή. Η θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών με βελονισμό η όποιο άλλο τρόπο απαιτεί πρόσθετη προσοχή και ευαισθησία εκ μέρους του ιατρού ο οποίος εισέρχεται σε ένα πεδίο γεμάτο «δαίμονες», προκαταλήψεις και πολύπλοκα συναισθήματα.

Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών δεν μπορεί να γίνει με «ελαφρό» τρόπο όπως πιθανόν να γινότανε με ένα πόνο στον ώμο ή στην πλάτη. Επιπλέον αυτές οι διαταραχές αποτελούνται από περίπλοκα συμπλέγματα διανοητικών και φυσικών επιπέδων και χρειάζονται γι’αυτό το λόγο μια πολύ εκλεπτυσμένη προσέγγιση και λύση.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.