Πολύδυμη κύηση

Πολύδυμη κύηση

 

Η πολύδυμη κύηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσοτέρων από ένα έμβρυα. Συνήθως η κύηση είναι δίδυμη, δηλαδή συνυπάρχουν δυο έμβρυα στην μήτρα. Βέβαια, είναι δυνατόν να υπάρξουν 3,4,5 έμβρυα, αλλά όσο περισσότερα υπάρχουν,τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσουν. Μια γυναίκα με πολύδυμη κύηση με φυσική σύλληψη, και όχι με εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει δέκα φορές αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισης πολύδυμης κύησης σε μια επομένη εγκυμοσύνη.

Η συχνότητα στη λευκή φυλή των διδύμων είναι περίπου μια στις εκατό, στη μαύρη φυλή είναι υψηλότερη, ενώ στους Ασιάτες είναι χαμηλότερη.
Τα τελευταία χρόνια η πολύδυμη κύηση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά λόγο των τεχνικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η δίδυμη κύηση είναι κύηση υψηλού κινδύνου, με αυξημένες πιθανότητες διαφόρων επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι:
– Αναιμία
– Υδράμνιο
– Προεκλαμψία
– Πρόωρος τοκετός
– Υπέρταση
– Αιμορραγία λόγο ατονίας
– Συγγενείς ανωμαλίες εμβρύων
– Αυξημένη πιθανότητα Καισαρικής τομής
– Αιμορραγία μετά τον τοκετό κτλ.

Η θνησιμότητα και η νοσηρότητα των διδύμων είναι επίσης αυξημένη συγκριτικά με μια απλή κύηση, διπλάσια έως τριπλάσια.
Εφόσον διαγνωστεί δίδυμη κύηση,η έγκυος μπαίνει στην παρακολούθηση της ομάδας υψηλού κινδύνου με συχνότερο έλεγχο από την γυναικολόγο.

Άρθρα σχετικά με Μαιευτική

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά με τη γέννηση ενός παιδιού. Μια νέα μητέρα επιθυμεί επιλογές αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να τις παρέχουν την ηρεμία για να προσαρμοστεί στην απαιτητική καθημερινότητα με ένα νεογέννητο.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές

Επανειλημμένες θεωρούνται οι αποβολές όταν έχουν συμβεί τρεις η περισσότερες φορές στη συνέχεια. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (λοιμώδεις, ενδοκρινικοί, αυτοάνοσοι, διαταραχές της πηκτικότητας, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και άλλα), παρόλα αυτά η ακριβής αίτια παραμένει άγνωστη.

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση

Εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση, όπου η εγκατάσταση του κυήματος γίνεται έξω από την μητρική κοιλότητα ( συνήθως στη σάλπιγγα, άλλα και στην ωοθήκη και σε άλλα σημεία αρκετά πιο σπάνια).

Λοχεία

Λοχεία είναι το διάστημα των 6-8 εβδομάδων μετά τον τοκετό, κατά το οποίο τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργιές επανέρχονται. Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που στην περίοδο αυτή αρχίζουν την σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή την γαλουχία.

Φυσιολογικός – κολπικός τοκετός

Η μεγάλη στιγμή που θα σας κάνει γονείς πλησιάζει και με αυτήν και οι αγωνίες.
Πως θα είναι, πόσο θα διαρκέσει ,θα κάνουμε επισκληρίδιο ή όχι?
Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις συζητάμε μαζί με την γυναικολόγο μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μαμά και το μωρό της.

Κύηση, διάγνωση & παρακολούθηση

Η νέα ζωή σιγά –σιγά παίρνει μορφή, τα όργανα σχηματίζονται, το μωράκι αναπτύσσεται και γίνεται ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, και προετοιμάζεται να δει το φως του κόσμου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΗ. Εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα.