Ουρολοιμώξεις-Ενα σύχνο πρόβλημα για πολλές γυναίκες

Ουρολοιμώξεις

 

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια. Μπορεί να προσβληθούν όλα τα μέρη του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία είναι η ουρήθρα, η ουροδόχος κύστη, οι ουρητήρες και οι νεφροί.

Οι πιο κοινές λοιμώξεις είναι την ουροδόχου κύστης, Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αίσθηση καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης, συχνοουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, μικρή διαφυγή ούρων, ιδιαίτερη οσμή των ούρων, θαμπό χρώμα των ούρων.

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ουρολοιμώξεις σε σχέση με τους άντρες.

Η ουρήθρα στις γυναίκες είναι κοντύτερη σε σχέση με αυτή των ανδρών και έτσι τα βακτήρια διανύουν μικρότερη απόσταση. Επίσης στις γυναίκες η ουρήθρα είναι πιο κοντά στο ορθό και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν μέχρι την ουρήθρα και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Η σεξουαλική επαφή επίσης μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις στις γυναίκες, καθώς τα βακτήρια μπορεί να ωθηθούν στην ουρήθρα.

Η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων ή η αρχή της σεξουαλικής ζωής αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Η χρήση διαφράγματος μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις καθώς δυσκολεύει την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης.

Μικρά μυστικά για προφύλαξη από τις ουρολοιμώξεις:

  • Πίνετε πολύ νερό
  • Τα cranberries βοηθούν στην προφύλαξη καθώς εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων, ιδιαίτερα της E.coli στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Η E.coli είναι υπεύθυνη για 85% των ουρολοιμώξεων.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν την απομάκρυνση της υγρασίας.
  • Μην κρατάτε τα ούρα σας.
  • Να σκουπίζεται από εμπρός προς τα πίσω.
  • Ουρήστε μετά από σεξουαλική επαφή.
  • Χρησιμοποιείται ιατρικά εγκεκριμένο λιπαντικό πριν τη σεξουαλική επαφή, όταν υπάρχει ξηρότητα.
  • Οι διατροφικές αλλαγές συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.
  • Λαμβάνουμε σωστή αγωγή όταν χρειάζεται.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε την ψυχική μας διάθεση. Η ψυχική ηρεμία βοηθάει στην προφύλαξη των ουρολοιμώξεων.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και ευρημάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται η πολυκυστικη εμφάνιση των ωοθηκών, η εμφάνιση της περιόδου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα (αραιομηνόρροια), η έλλειψη ωορρηξίας, διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως αυξημένα ανδρογόνα, υπερπρολακτιναιμία κ.τ.λ.

Εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που αναφέρεται στην τελευταία εμμηνορρυσία της γυναικάς. Στις περισσότερες γυναίκες συμβαίνει μεταξύ 50-52 ετών. Όταν εμφανιστεί σε αρκετά μικρότερη ηλικία ( 36-38) αναφέρεται ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

HPV, κονδυλώματα – εμβόλια

Οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Είναι γνωστοί πάνω από 200 τύποι του ιού, μερικοί από τους οποίους είναι καρκινογόνοι .
Ο χρόνος της εμφάνισης του ιού μετά την μόλυνση μπορεί να φτάσει και 12 μήνες . Συνήθως δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα, ούτε ενοχλήσεις.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η σύφιλη οφείλεται στο μικροοργανισμό Treponema Pallidum και μεταδίδεται επίσης σεξουαλικά . Μετά από επώαση 3-90 ημερών εμφανίζεται η Πρωτογενής σύφιλη σαν έλκος στα γεννητικά όργανα, τον τράχηλο, το στόμα, τον πρωκτό. Μετά την επούλωση συνήθως αφήνει μικρή ουλή. Στην Δευτερογενή σύφιλη, η οποία εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά το έλκος , οι βλάβες είναι δερματικές.