Ινομυώματα

Ινομυώματα

 

Τα ινομυώματα είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της μήτρας. Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Είναι συμπαγείς, στρογγυλοί όγκοι της μήτρας, οι οποίοι μπορεί να είναι μονήρη ή συνηθέστερα πολλαπλοί. Ακόμα, ανάλογα με τη θέση που εντοπίζονται διακρίνονται στα ενδοτοιχωματικά, υπορογόνια και υποβλεννογόνια.

Το μέγεθος τους ποικίλλει από μερικά χιλιοστά, μέχρι πολλά εκατοστά και μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλία. Τα αίτια που τα προκαλούν είναι άγνωστα. Ερευνητικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι οι όγκοι αυτοί είναι οιστρογονοεξαρτώμενοι, δηλαδή έχουν ορμονική εξάρτηση. Άρα, γι’αυτό το μέγεθος τους αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη και μειώνεται στην εμμηνόπαυση.

Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να είναι εντελώς ασυμπτωματικά, κυρίως όταν είναι μικρά, και ανακαλύπτονται σε τυχαία γυναικολογική εξέταση πιο σπάνια ή σε γυναικολογικό έλεγχο με διακολπικό υπερηχογράφημα.

Σοβαρά συμπτώματα

Όμως μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονες αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης περιόδου με μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Επίσης, αιμορραγίες ανάμεσα σε δυο περιόδους, οι οποίες εξαντλούν τη γυναίκα και συχνά προκαλούν αναιμία, ζαλάδες και κούραση.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο πυελικός πόνος, ο οποίος συχνά εκφράζεται ως πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, πόνος εμφανίζεται και όταν το ινομύωμα αυξάνεται σε μέγεθος.

Άλλα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται είναι τα οιδήματα, η συχνουρία ή η κατακράτηση ούρων, λόγω του αυξανόμενου μεγέθους και της πίεσης που ασκεί το ινομύωμα στα αγγεία ή στην ουροδόχο κύστη (πιεστικά φαινόμενα).

Οι επιπλοκές, όμως, που μας απασχολούν περισσότερο απ΄όλα και οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές είναι το πρόβλημα στειρότητας που προκαλούν τα ινομυώματα σε ένα ποσοστό περίπου 3% και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό 10% οι επανειλημμένες αποβολές (καθ’εξιν αποβολές).

Ανάπτυξη των ινομυωμάτων

Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων είναι δυνατόν να προκαλέσει στείρωση λόγω, είτε των μηχανικών εμποδίων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στη μήτρα, είτε λόγο μη «κατάλληλου εδάφους» για εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Έτσι, μελέτες αναφέρουν ότι γυναίκες με ινομυώματα έχουν 2-3 φορές υψηλότερη πιθανότητα αποβολών από τις γυναίκες χωρίς προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα αυξάνουν σε μέγεθος ως αποτέλεσμα της αύξησης των οιστρογόνων. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι δυνατόν να προκαλέσουν όχι μόνο αποβολές, αλλά και πρόωρο τοκετό.

Για το λόγο αυτό συνήθως συστήνεται παρακολούθηση και όταν χρειάζεται, αφαίρεση του ινομυώματος πριν από μια εγκυμοσύνη. Βεβαίως πάντα μετά από την εκτίμηση του γυναικολόγου για τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος.

Εκτός από τις παραπάνω επιπλοκές υπάρχουν και άλλες που είναι σπάνιες, αλλά εξίσου σημαντικές. Μια από αυτές είναι η εξαλλαγή του ινομυώματος σε κακοήθεια σε ένα ελάχιστο ποσοστό.

Η θεραπεία καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας, από το αν έχει ή όχι παιδιά, από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων και από τα συνωδά συμπτώματα.

Τα ινομυώματα από τη φιλοσοφία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής οφείλονται σε μπλοκάρισμα και στάση της ενεργείας Qi και στάση Αίματος. Όταν η ενεργεία μπλοκαριστεί από εξωγενή ή ενδογενή παράγοντες, δεν έχει σωστή ροή και δημιουργούνται όγκοι, όπως είναι τα ινομυώματα.

Εξωτερικοί παθολογικοί παράγοντες

Οι εξωτερικοί παθολογικοί παράγοντες, όπως είναι το κρύο και η υγρασία, είναι λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο σημαντικοί για την εμφάνιση των ινομυωμάτων.

Ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας για τη δημιουργία των ινομυωμάτων είναι η μη σωστή διατροφή και δίαιτα. Δηλαδή, η ακατάστατη και υπερβολική κατανάλωση κρύων ροφημάτων και τροφών από τη μια πλευρά δημιουργεί κρύο. Από την άλλη, η υπερκατανάλωση λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί Υγρασία και Φλέγμα.

Η πιο συχνή αιτία όμως υπεύθυνη για τη στάση της ενέργειας είναι το συναισθηματικό stress « ο θυμός, ο οποίος καταστέλλεται συνεχώς, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια, η μνησικακία κ.τ.λ.». Όλες αυτές οι συναισθηματικές ανισορροπίες προκαλούν στάση της ενέργειας στο μεσημβρινό του Ήπατος και από εκεί στάση Αίματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση και ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Τα ινομυώματα είναι η πιο συχνή αιτία για τις υστερεκτομές που γίνονται. Πάνω από 30% των υστερεκτομών που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται σε ινομυώματα.

Συγχρόνως, μελέτες προερχόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, συμπεριλαμβάνοντας τον βελονισμό και την θεραπεία με κινέζικα βότανα, έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι η αρχαιότερη μορφή Ιατρικής, η οποία καταφθάνει ως τις μέρες μας και χρησιμοποιείται ευρέως με μεγάλη επιτυχία σήμερα.

Όγκοι στην μήτρα

Αναφορές για όγκους στην μήτρα βρίσκουμε στα «Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα», τον 3ο αιώνα π.χ. Εκεί διαβάζουμε ότι το συναισθηματικό stress ή το σωματικό τραύμα είναι οι πιο συχνές αιτίες για τη δημιουργία στάσης της ενέργειας Qi. Ενώ για την στάση Αίματος ευθύνονται συνήθως οι μεγάλες αιμορραγίες, οι αιμορραγίες κατά την διάρκεια του τοκετού, η ακατάστατη σεξουαλική ζωή, όπως η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα ή οι σεξουαλικές επαφές κατά την διάρκεια της περιόδου .

Επίσης η ανεπάρκεια της ΥΙΝ ενέργειας του Νεφρού, συνήθως οφειλόμενη σε χρόνια πάθηση και η στάση ενέργειας του Ήπατος, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ινομυώματος με τα συμπτώματα που ήδη αναφέραμε.

Για κάθε αιτία από άποψη της Κινέζικης Ιατρικής υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία βελονισμού και βότανα, τα οποία βοηθούν στην μείωση του μεγέθους του ινομυώματος και στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της κατάστασης της ασθενούς.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α’ Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β’ Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Ο βελονισμός και παχυσαρκία

Το βάρος του σώματος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (γενετικά καθορισμένος τύπος σώματος και ρυθμός μεταβολισμού) και το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης τροφής και απόδοσης ενέργειας. Αν η τροφή είναι περισσότερη από όση ανάγκη έχει ο οργανισμός, ( μεγαλύτερη πρόσληψη από την κατανάλωση), τότε έχουμε προοδευτική αύξηση βάρους. Η περίπτωση αυτή ορίζεται ως παχυσαρκία. Είναι μια χρόνια κατάσταση, που σήμερα θεωρείται νόσος.

Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Su Jok, κορεατικός βελονισμός

Είναι βελονισμός, ο οποίος γίνεται με τελείως διαφορετικού τύπου, πολύ μικρές βελονίτσες και σε σημεία όχι στο σώμα, αλλά στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Κορεάτικη φιλοσοφία όλα τα ανθρώπινα όργανα βρίσκονται σε μικροσκοπική αναλογία στα δάχτυλα των χεριών.

Ηλεκτροβελονισμός

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού.

Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα.

Tens, βελονισμός χωρίς βελόνες

Στα σημεία βελονισμού, αντί για βελόνες τοποθετούνται αυτοκόλλητα tens με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενδείξεις είναι πολλές, συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικά, ισχιαλγίες κτλ.

Βελονισμός – Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο βελονισμός συνίσταται στην εισαγωγή βελόνων στο δέρμα σε 366 σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των 12 διαύλων της ροής της ενέργειας που ονομάζονται «μεσημβρινοί».
Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαθιστά την ομαλή ροη του Τσι, να την τονώνει όταν είναι ανεπαρκής ή να την ελευθερώνει όταν είναι σε περίσσεια ή είναι μπλοκαρισμένη.