Πολυκυστικές ωοθήκες

ΠΟΛΥΚΗΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και ευρημάτων , στο οποίο περιλαμβάνεται η πολυκυστικη εμφάνιση των ωοθηκών, η εμφάνιση της περιόδου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα (αραιομηνόρροια), η έλλειψη ωορρηξίας, διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως αυξημένα ανδρογόνα, υπερπρολακτιναιμία κ.τ.λ.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με την κλινική εικόνα και τον υπερηχογραφικο και εργαστηριακό έλεγχο. Η ασθενής συνήθως παρουσιάζει αυξημένη τριχοφυΐα, είναι παχύσαρκη και με ακανόνιστη περίοδο.

Στην υπερηχογραφικη εξέταση ανευρίσκονται ωοθήκες με πολυκυστική μορφή, μεγαλύτερες του φυσιολογικού σε ένα μεγάλο ποσοστό. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα παραμένει η σπάνια ωοθυλακιορρηξία, εμφανίζεται μέχρι και στο 80% των περιπτώσεων και η ακανόνιστη περίοδος. Αυτό έχει επίπτωση και στην προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης των γυναικών αυτών.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με την χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών στις γυναίκες που δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη. Τα αντισυλληπτικά δισκία ρυθμίζουν την ακανόνιστη περίοδο, βελτιώνουν την τριχοφυΐα σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα και προστατεύουν την γυναίκα από ανεπιθύμητη κύηση.

Επίσης η δίαιτα και η άσκηση στις παχύσαρκες γυναίκες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών η απώλεια βάρους προκαλεί την εμφάνιση φυσιολογικού κύκλου ακόμη και χωρίς φάρμακα.

Σε περίπτωση που η γυναίκα όμως επιθυμεί εγκυμοσύνη η θεραπεία γίνεται με σκευάσματα για πρόκληση ωορρηξίας, συνήθως με κιτρική κλομιφένη.