Φυσιολογικός - κολπικός τοκετός

Τοκετός

Η μεγάλη στιγμή που θα σας κάνει γονείς πλησιάζει και με αυτήν και οι αγωνίες.

Πως θα είναι, πόσο θα διαρκέσει ,θα κάνουμε επισκληρίδιο ή όχι?
Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις συζητάμε μαζί με την γυναικολόγο μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μαμά και το μωρό της. Μια και η επιθυμητή επιλογή μας είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

Τι είναι φυσιολογικός τοκετός;

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο τοκετός που πραγματοποιείται κολπικά. Ο τοκετός αυτός χωρίζεται σε τρία στάδια. Το διάστημα που αρχίζουν οι πόνοι με τα επακόλουθα , το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο όπου το μωρό ωθείτε και το τρίτο είναι η έξοδος του πλακούντα. Σε κάθε γυναίκα οι πόνοι των συστολών διαφέρουν όπως και η διάρκεια του τοκετού. Ο χρόνος εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Συνήθως η φυσιολογική γέννα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στις πρωτότοκες.

Σε όλη αυτή την διαδικασία βοηθούν και οι ασκήσεις αναπνοής, για τις οποίες η έγκυος είναι καλά προετοιμασμένη από την έμπειρη μαία - ψυχοπροφυλάκτρια.
Να θυμίσουμε ότι υπάρχει και η επιλογή της γέννας στο νερό. Στην Αθήνα πραγματοποιείται στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ. Με τον τοκετό στο νερό, το μωρό από το φυσικό του περιβάλλον, το αμνιακό υγρό, εισέρχεται σε ένα παρεμφερές υγρό στοιχείο. Έτσι το βρέφος πια εντάσσεται πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον. Το νερό έχει θερμοκρασία 36-37 βαθμούς, ίδια θερμοκρασία υπάρχει και στη μήτρα με αποτέλεσμα η αλλαγή του περιβάλλοντος να μην είναι απότομη για το μωρό. Επίσης το νερό προκαλεί χαλαρότητα και ηρεμία και ελαττώνει το άγχος.

Σε κάθε περίπτωση βασικό μας μέλημα είναι η υγεία της μαμάς και του μωρού και η ομαλή έκβαση του τοκετού. Βέβαια η γυναικολόγος σε συνεργασία με τη μαία και την έγκυο πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε ανατροπή, γιατί ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μπορεί να εξελιχτεί απρόβλεπτα.