Παθολογικά προβλήματα στην κύηση

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζονται η επιτείνονται διάφορα προβλήματα τα οποία είναι δυνατόν να δημιουργήσουν επιπλοκές στην ομαλή εξέλιξή της.
Θα αναφέρω τα πιο συχνά που συναντάμε, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα του θυρεοειδούς κλπ. Η εγκυμοσύνη είναι δυνατόν από μόνη της να ξεκλειδώσει διάφορες παθήσεις ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες.

Ο διαβήτης που παρουσιάζεται στην εγκυμοσύνη είναι συνήθως τύπου 2 και συναντάται στο 5% των εγκύων. Ή σωστή διατροφή και ο συχνός έλεγχος μπορούν να εξασφαλίσουν μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα όσο για την γυναίκα τόσο και για το μωρό. Ωστόσο υπάρχει και ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται σπάνια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η υπέρταση της κυήσεως αποτελεί,μετά την αναιμία ,την πιο συνηθισμένη επιπλοκή με συχνότητα 5-10%. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ,όπως και στον διαβήτη ,για την διατήρηση μιας φυτολογικής πιέσεως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή και η άσκηση. Βεβαίως εκεί που χρειάζεται το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση.