Κύηση διάγνωση & παρακολούθηση

Η νέα ζωή σιγά –σιγά παίρνει μορφή, τα όργανα σχηματίζονται, το μωράκι αναπτύσσεται και γίνεται ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, και προετοιμάζεται να δει το φως του κόσμου .
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΗ. Εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Μετά την διάγνωση της κύησης, θα πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο κάθε μήνα, όταν η κύηση εξελίσσεται ομαλά, μέχρι τον τοκετό και καθοδήγηση της εγκύου έτσι ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια η ίδια και το έμβρυο μέχρι τη γέννηση
Στην πρώτη εξέταση προγραμματίζονται γενικές εξετάσεις, που έχουν σκοπό να διαγνώσουν την κατάσταση της εγκύου. Αρκετές από αυτές επαναλαμβάνονται κάθε μήνα μέχρι τον τοκετό.

Αργότερα, κατά την 11-13 εβδομάδα πραγματοποιείται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας για τον έλεγχο της ύπαρξης αυξημένου κινδύνου χρωματοσωμιακής ανωμαλίας (βασικά για το σύνδρομο Down και κάποια άλλα σύνδρομα).
Στη συνέχεια , σε ομαλά εξελισσόμενη κύηση γίνεται ο υπερηχογραφικός έλεγχος , β'-επιπέδου, κατά τον οποίο λεπτομερώς μελετάται η ανατομία του εμβρύου (22-24 εβδομάδα της κύησης).

Την 32η εβδομάδα ακολουθεί ο υπερηχογραφικός έλεγχος για την καλή λειτουργιά της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας ( το γνωστό Doppler). Επίσης το καρδιοτοκογράφημα (NST) τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τους καρδιακούς παλμούς και τις κινήσεις του εμβρύου και επίσης για την δραστηριότητα της μήτρας .