Εγκυμοσύνη & σωματική φροντίδα

Στην εγκυμοσύνη το σώμα αλλάζει και μαζί αλλάζει και ο εσωτερικός κόσμος της γυναίκας, η διάθεση της και φυσικά οι ορμόνες της. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι ευχάριστες για ορισμένες γυναίκες και για κάποιες άλλες δημιουργούν άσχημες καταστάσεις.

Όπως φροντίζουν την διατροφή τους, έτσι θα πρέπει οι έγκυες να προσέχουν και το σώμα τους.

Οι ραγάδες είναι ένα πρόβλημα πολλών εγκύων. Σε αυτή την περίπτωση μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια της γυναικολόγου σας για να επιλέξετε ένα εξειδικευμένο προϊόν για την πρόληψη των ραγάδων. Η κοιλιά, το στήθος και οι γλουτοί είναι τα τρία σημεία που εμφανίζονται οι πρώτες ραγάδες. Καθώς το μωρό μεγαλώνει,το δέρμα «τεντώνεται», γι' αυτό πρέπει να το βοηθήσετε να μην χάσει την ελαστικότητα του. Πρέπει η έγκυος να φροντίσει στο διαιτολόγιο της να υπάρχουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, E και ψευδάργυρο που βοηθούν το δέρμα, όπως και ενυδατικές κρέμες με βιταμίνη Ε.

Στην πρόληψη των ραγάδων βοηθά επίσης η σταδιακή και όχι απότομη αύξηση βάρους.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν και την επιδερμίδα του προσώπου. Μπορεί να το κάνουν πιο λαμπερό και ελαστικό, αλλά δεν είναι απίθανο να παρουσιάσει και λιπαρότητα και στίγματα η ξηρότητας. Για την υπερβολική λιπαρότητα να αποφεύγονται καλλυντικά με έλαια, ενώ για το ξηρό δέρμα να αποφεύγεται το σαπούνι.
Και κάτι πολύ σημαντικό-η προστασία της εγκύου από τον ήλιο. Ο ήλιος είναι και σύμμαχος και εχθρός μαζί. Βοηθά τις έγκυες να μαζέψουν βιταμίνη D, από την άλλη η πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι καφέ κηλίδες. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας και να μην ξεχνάμε την συχνή κατανάλωση νερού για να αποφευχθεί ενδεχόμενη αφυδάτωση.

Να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινότητα μας δεν αλλάζει. Συνεχίστε την γυμναστική σας, ταξιδέψτε, διατηρείστε ζωντανή τη σεξουαλική σας ζωή. Μόνη φροντίδα της εγκύου είναι να μην το παρακάνει και να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της.

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΩΝ - Κλεόβουλος o Ρόδιος, 6ος π.Χ. αιώνας