Διαταραχές περιόδου

Διαταραχές περιόδου

 

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Επίσης, υπάρχει η μητρορραγία – εμφάνιση αίματος σε χρονικά διαστήματα άσχετα με τον κύκλο ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, η επώδυνη περίοδος (δυσμηνόρροια), όπως και η μεσοκυκλική αιμορραγία της περιόδου .

Οι σημερινές γυναίκες περνάνε περίπου το 1/3 της ζωής τους με εμμηνορυσιακούς κύκλους. Ομαλή και υγιής περίοδος είναι αυτό που κάθε γυναίκα αναζητάει. Οι ανωμαλίες λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας στην εφηβεία και επίσης, πριν την εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικές.

Στις διαταραχές αυτές προστίθενται και δευτερεύοντα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, μαστωδυνία, διάταση κοιλίας, τάση για εμετό, οιδήματα, νευρικότητα κ.τ.λ..

Κάθε γυναίκα που υποφέρει αναρωτιέται ποια είναι η αιτία.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει αρκετές απαντήσεις στην ερώτηση αυτή. Από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η δίαιτα, τα συναισθήματα, η έλλειψη ισορροπίας και μπλοκάρισμα στα
εσωτερικά όργανα ( Zang Fu ) και στη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς (meridians).

Κάθε εσωτερικό όργανο προσβάλλεται από συγκεκριμένα συναισθήματα και κάθε όργανο είναι υπεύθυνο και ελέγχει έναν ή περισσότερους μεσημβρινούς. Έτσι, οι διαταραχές περιόδου είναι πάντα συνδεδεμένες με τους μεσημβρινούς του Ήπατος και των Νεφρών, επειδή αυτοί ρυθμίζουν την ροή του αίματος και τη ζωτική ουσία.

Το Ήπαρ αποθηκεύει το αίμα. Επομένως, όταν υπάρχει στάση Ήπατος, υπάρχει στάση Νεφρού και εμφανίζονται διαταραχές.

Συναισθήματα, όπως θυμός, οργή, απογοήτευση, δυσαρέσκεια, μνησικακία μπλοκάρουν το Qi του Ήπατος και ιδιαίτερα όταν είναι υπερβολικά και για μεγάλο διάστημα.

Επίσης, εμφανίζονται τροφικές διαταραχές και κατάθλιψη. Το άγχος και οι έννοιες προσβάλλουν το Σπλήνα, ενώ ο φόβος είναι ο μεγάλος εχθρός του Νεφρού.

Η δυσαρμονία της ενέργειας των μεσημβρινών αυτών είναι η αιτία των ανωμαλιών του κύκλου.

Η μη σωστή δίαιτα – η υπερβολική κατανάλωση κρύων και κατεψυγμένων τροφών και υγρών – μειώνει τη ροή της ενέργειας, τη ξοδεύει από τα όργανα, τη μπλοκάρει και αργότερα προκαλεί
συσσώρευση κρύου στο σώμα . Αυτό από την πλευρά του προκαλεί κρύο στην Μήτρα με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.

Από την άλλη, η κατανάλωση πολλών ζεστών και καυτερών τροφών, όπως σοκολάτα, κόκκινο κρέας, καφές, τηγανιτά φαγητά προκαλούν υπερθέρμανση αίματος και συσσώρευση ζέστης στο σώμα.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιόδου – διάρκεια, όγκος, όψη – είναι μόνο η επιφάνεια του φαινόμενου. Η αιτία είναι η διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ του Qi και το αίματος και του Yin και Yang.

Σε κάθε τύπο διαταραχής του κύκλου το κρίσιμο και βασικότερο στοιχειό είναι το αίμα. Για να την επανορθώσουμε είναι αναγκαία η ομαλοποίηση του. Αυτό γίνεται με συνδυασμένη θεραπεία βελονισμού και βοτάνων.

Ο σκοπός είναι τόνωση του Qi και η ρύθμιση αίματος, μείωση των προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων και διόρθωση του κύκλου, τα οποία επιτυγχάνονται με την προηγηθείσα επαναφορά της ισορροπίας και ροής της ενέργειας στους προσβεβλημένους μεσημβρινούς .

Στην περίπτωση της υπερβολικής ζέστης η κλινική εκδήλωση είναι εμφάνιση της περιόδου νωρίτερα από το φυσιολογικό, αίμα σε αυξημένη ποσότητα και διάρκεια στη ροή του, διάταση κοιλίας. Ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια γενικά συμπτώματα όπως ανησυχία, νευρικότητα, μη ανεκτικότητα της ζέστης, πονοκέφαλοι, πικρή γεύση κ.τ.λ..

Η θεραπεία είναι με συγκεκριμένα βότανα και συνεδρίες βελονισμού για την αποβολή της ζέστης και ομαλοποίηση του κύκλου.

Μια άλλη, διαφορετική κλινική εικόνα εμφανίζεται όταν αιτία είναι το Κρύο – μειωμένη σε διάρκεια και σε ποσότητα αίματος έμμηνος ρύση (ολιγομηνόρροια), μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση της περιόδου άνω της των 7 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία έως και αμηνόρροια, εμφάνιση πηγμάτων και σκούρο χρώμα αίματος, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος ανακουφίζεται από τη ζέστη και την πίεση, κρύα άκρα και μη ανοχή στο κρύο.

Οι αρχές της θεραπείας είναι θρέψη του αίματος, ενεργοποίηση και διασπορά της στάσης του, «ζέσταμα των μεσημβρινών» με τη βοήθεια των ειδικών Κινέζικων βοτάνων και το βελονισμό .

Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ σημαντική και χρήσιμη είναι η μόξαθεραπεία (moxibustion).

Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά περιπλέκονται και η διαφορική διάγνωση γίνεται αρκετά δύσκολη. Τότε, η θεραπεία βασίζεται στην αναγνώριση του κυρίαρχου συνδρόμου και του προσβαλλόμενου οργάνου ( Ήπαρ, Σπλην, Νεφρός).

Φυσικά για τη διάγνωση μας, όπως αναφέραμε, σημασία έχει η λεπτομερής λήψη ιστορικού, επίσης, η λήψη σφυγμού και επισκόπηση της γλώσσας και να μη ξεχνάμε ποτέ να λαμβάνουμε
υπόψη μας το συναισθηματικό status των ασθενών.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει τρομερή και καταπληκτική εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση των γυναικείων προβλημάτων υγείας. Ο βελονισμός έχει ακόμα πολλά να προσφέρει
στη σύγχρονη γυναίκα και στα λεπτά προβλήματα που την απασχολούν και οι «διαταραχές» περιόδου δεν είναι εξαίρεση από αυτά.

Άρθρα σχετικά με Γυναικολογία

Φλεγμονές του κόλπου

Οι μύκητες είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans.

Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις .

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη εμφάνιση στην τρίτη ηλικία.

Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται).

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή.

Έξαλλου το χάπι είναι μέθοδος που εξαρτάται 100% από την γυναίκα, δεν απαιτείται ιατρική επέμβασή όπως π.χ. το σπιράλ.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από τακτικές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη ηλικία, την συχνότητα των επαφών κτλ.

Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αποτελεί στην πραγματικότητα μια φυσιολογική διαταραχή και όχι νόσημα. Χωρίζεται σε κυκλική, όταν εμφανίζεται κάθε μήνα, πριν την περίοδο, και σε μη κυκλική όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδο.

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κολπίτιδες – ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί, αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ινομυώματα

Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία. Ονομάζονται, επίσης, και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.