Εμμηνόπαυση - οστεοπόρωση

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που αναφέρεται στην τελευταία εμμηνορρυσία της γυναικάς. Στις περισσότερες γυναίκες συμβαίνει μεταξύ 50-52 ετών. Όταν εμφανιστεί σε αρκετά μικρότερη ηλικία ( 36-38) αναφέρεται ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Υπάρχει διαφορά στην ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης ανάμεσα σε πολύτοκες και άτοκες γυναίκες. Στις πολύτοκες καθυστερεί περίπου ένα χρόνο.

Το κάπνισμα επίσης ως εξωτερικός παράγοντας επηρεάζει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, η οποία στις καπνίστριες είναι 1-2 χρόνια νωρίτερα.

Η οριστική διακοπή της ωοθηκικής λειτουργιάς αποτελεί την αρχή εμφανίσεων σειράς συμπτωμάτων, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος με κύριο σύμπτωμα την ξηρότητα του κόλπου και οι επώδυνες επαφές με αντανάκλαση στην ψυχολογία των γυναικών. Άλλα συμπτώματα είναι η οστεοπόρωση, οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, η αϋπνία και η ευερεθιστότητα. Η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η προοδευτική αφυδάτωση και μείωση του κολλαγόνου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας και ρυτίδωση του δέρματος και μείωση του όγκου των μαστών.

Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν επίπτωση στην ψυχολογία της γυναίκας. Η βοήθεια με διάφορα φάρμακα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την βελτίωση των εξάψεων, όπως και για τηνκολπικη ξηρότητα με φυτικά σκευάσματα, είναι πολύ σημαντική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας και φυσικά την κυτταρολογική εξέταση(το τεστ Παπανικολάου) για την διατήρηση της υγείας της γυναίκας.

ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Συναντάται συνήθως σε γυναίκες περιεμμηνοπαυσιακά, αλλά κυρίως στην εμμηνόπαυση. Οφείλεται στην ατροφία του κολπικού επιθηλίου λόγο της έλλειψης οιστρογόνων.

Η θεραπεία γίνεται με φυτικά σκευάσματα σε μορφή κρέμας για διαφορετικό χρονικό διάστημα, ανάλογα με τα συμπτώματα κάθε γυναίκας.